Milli Ağaçlandırma Günü’nün fikir sahibi: Polemikli bir konu olduğundan Cumhurbaşkanı’nın desteğini beklemiyordum

Küresel ısınmanın neden olduğu çevresel tehditler ve ağaçlandırmanın önemine dikkat çekmek isteyen Abdullah Enes Şahin, Erdoğan’ın kendisine yazdığı tweeti gördüğünde “Ve Gol” diye sevinç çığlığı attığını anlatıyor

30 Yaşındaki Abdullah Enes Şahin, mesleğini "YouTuber" olarak tanımlıyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

Bugün 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü. 

"11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" programı kapsamında 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen 11 milyon fidan dikimi etkinliği, Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Batıkent Çakırlar mevkisinde saat 11.11'de başlatıldı.


Ankara'daki programa katılan Milli Ağaçlandırma Günü'nün fikir sahibi Abdullah Enes Şahin, "Ağaç Dikme Bayramı"nın hikayesini Independent Türkçe'ye anlattı. Şahin, 9 Temmuz'da paylaştığı "Bir fikrim geldi. Biz neden 'Ağaç Dikme Bayramı' ilan etmiyoruz. Her yıl bir gün ayıralım, çoluk çocuk maaile, 82 milyon ağaç dikelim. Hem dünyaya örnek olalım hem gelecek nesillere yemyeşil bir ülke bırakalım" tweetinin zamanlamasına dikkat çekti:

Tweeti attığım dönemde orman yangınları vardı, aynı zamanda ODTÜ’de ağaç olayları vardı. Gezinin yıldönümünün üzerinden kısa bir süre geçmişti. Ben hep şunu düşünüyordum zaten, 'Neden ağaç, yeşillik gibi pozitif duygular uyandıran bir şey, Türkiye'de hep polemik haline geliyor? Neden bu konuda daha iyi şeyler yapılmıyor' diye düşündüm.


Tepkilerle büyüyen tweet

Attığı tweetin ilk günlerde çok destek görmediğini, hatta kimilerinin “Zaten Orman Haftası var, böyle bir güne gerek yok” diyerek karşı durduğunu anlatan Şahin, yaşanan fikir ayrılığının etkili olduğunu anlatıyor:

Başta fikre karşı çıkanlar oldu. Onlara ‘Ağaç Bayramı'na karşı mı çıkıyorsunuz?’ diyerek tepki gösterenler oldu. Olaylar fikir çatışmasıyla büyüdü ve yaşananlar, tweetin devletin en tepesine ulaşmasını sağladı.


"(Fikir) İktidarıyla, muhalefetiyle her kesimden destek gördü" 

Attığı tweetin bu denli etkileşim almasını beklemediğini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Belki de evren veya sistem böyle bir tweet için çok müsaitti, onun için sistem ya da enerji beni seçti. Allah nasip etti. Tweet inanılmaz ilgi gördü, paylaşıldı, beğenildi. 8 milyonun üzerinde görüntülendi. İktidarıyla, muhalefetiyle her kesimden destek gördü. Özellikle gençler fikre sahip çıktı. Bir sürü bayramımız var ama mahiyetinden uzak, neden bir ağaç dikme bayramımız olmasın ki? Anadolu insanı nasıl bayramlara hazırlık yapıyorsa, buna da hazırlık yapar diye düşündüm. Maaile, torun, babaanne, hep birlikte neden ağaç dikmesin diye düşündüm.


Enes Şahin, siyasetçiler, sporcular ve sanatçılar dahil toplumun her kesiminden destek görmesinin kendisini mutlu ettiğini anlatıyor. Şahin, Cumhurbaşkanı’ndan Barış Atay’a, AK Partili milletvekillerinden Barbaros Şansal’a, aynı fikirde olmasına pek mümkün bakılmayan kişilerin "Ağaç Dikme Bayramı" fikrinde orta noktada buluşmasının kendisine gurur verdiğini söylüyor.

 

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ve Abdullah Enes Şahin Twitter @thegranadaco.jpg
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ve Abdullah Enes Şahin / Fotoğraf: Twitter / @thegranadaco

 

Şahin’in paylaşım ve beğeni yağmuruna tutulan tweetine toplumun farklı kesimlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan da kayıtsız kalmadı. YouTuber Şahin, attığı tweete Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destek vermesini hiç beklemediğini de anlatıyor:

İnanılmaz bir destek oldu ama ağaç konusu polemikli bir konu olduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanıt vermesini beklemiyordum. İsmimin belirtilmesini, devlet kademesinin desteğini beklemiyordum. AK Parti’nin genel merkezinden bana yazarak, konuyu gündemlerine aldıklarını belirttiler.


Abdullah Enes Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yanıt verdiğinde neler hissettiği sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

Cumhurbaşkanı’nın tweetini gördüğümde 'Ve Gol… İşte gol oldu' diye bağırdım. Siyasetten uzak, geleceğe katkı sağlayacak, birleştirici bir fikri ortaya attığım için mutluyum. Kutuplaşma olmasını zerre kadar istemiyorum.


Ağaç bayramının kendi kişisel fikri olduğunu söyleyen Şahin, yaşananların kurgu olduğu ve AK Parti'yle önceden planlandığı iddialarına ise tepkili. Abdullah Enes, "Yaşananlar kurgu değil, tamamiyle gerçekti. Köhne siyasi tartışmaların içine girmeyelim, toplum olarak hep bir şeyler üretmeye çalışalım" diyor. Şahin, “Yeri geldiğinde bir mekanda da karşılarına çıkabilirim, camide de” diyerek, kişilerin belli kalıplar içine sokulmaması gerektiğini söylüyor.

Abdullah Enes Şahin, 11 Kasım'ın Ağaçlandırma Bayramı olmasının kendisi için gurur verici olduğunu söylüyor:

Genç bir bireyin tweet atması, Cumhurbaşkanı’nın ona yanıt vermesi ve belki de ülkesinde yüzyıllar boyu sürecek bir günün ilan edilmiş olması, dünyada bir ilk olabilir. Gurur verici.

 

Ağaç Dİkme Bayamı fikri. Gökçek Erdoğan AA
Fotoğraf: AA (Arşiv)

 

"Ağaç dikme bayramı geçici bir etkinlik olmasın"

Doğaya düşkünlüğünden bahseden ve çoğu zaman insanlardan çok doğayla iç içe olmayı tercih ettiğini anlatan Şahin, “Bu sevgimin onlara bir yansıması olması gerektiğini düşünüyordum. Demek ki bunun karşılığı tweetle olacakmış” ifadelerini kullanıyor.

Abdullah Enes Şahin Şahin, “Nasıl mezarlıklara gitmek vazifemizse, ağaç dikmek de bir görev olarak hayatlarımıza yerleşsin. İnsanlar 11 Kasım’da fidan dikip, poz verip, bugünü unutmasın. Ağaç dikme bayramı geçici bir etkinlik olmasın ve gelecek nesillere aktarılsın" temennisinde bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağaçlandırma dışında başka projeleri de olduğunu söyleyen Şahin, bunlar arasında Kahramanmaraş'ta yüzü yanan Leyla Demirci için başlattıkları yardım kampanyası ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ilişkin “Köy türküsü” projesini sayıyor.

Enes Şahin, Leyla Demirci'nin tedavisinin yapılması için başlattıkları çalışmaya Sağlık Bakanlığı’nın da destek verdiğini söylüyor.  


Neler olmuştu?

"Ağaç Dikme Bayramı" fikri, Abdullah Enes Şahin isimli 30 yaşındaki sosyal medya kullanıcısı tarafından 9 Temmuz'da bir tweeyle ortaya atılmıştı:

"Bir fikrim geldi. Biz neden 'Ağaç Dikme Bayramı' ilan etmiyoruz. Her yıl bir gün ayıralım, çoluk çocuk maaile, 82 milyon ağaç dikelim. Hem dünyaya örnek olalım hem gelecek nesillere yemyeşil bir ülke bırakalım."


Şahin’in paylaşım ve beğeni yağmuruna tutulan tweetine toplumun farklı kesimlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan da kayıtsız kalmamıştı:

“Bu çok güzel bir fikir Enes. Biz her zaman yemyeşil bir Türkiye için çalıştık, çalışıyoruz. Milli bir ağaçlandırma bayramımızın olması için de ben ve arkadaşlarım her zamanki gibi üzerimize düşeni yapacağız.”



 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU