Esad: Erdoğan ve ABD petrolümüzün kaçırılmasında ortaklar

RT Arapça'ya konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad: Türk halkı düşmanımız değil

Fotoğraf: Reuters

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Demokratik Suriye Güçleri’yle (SDG) yapılan anlaşmayla ilgili RT Arapça servisine konuştu. 

Esad, "Ordumuz artık çok daha güçlü, SDG ile yönetim paylaşımını reddettik" dedi. 

“SDG’yle, Kürt bölgelerinin tamamının hükümetin egemenliği altına girmesi temelinde anlaşma yapıldı” diyen Esad, anlaşmanın ayrıca, Türkiye’nin saldırılarını önlemek için Kürt güçlerinin sınır hattından çekilmesini kapsadığını söyledi.

Kürtlerden, hükümet güçlerinin bir parçası olmalarını istediğini söyleyen Esad, Kürtlerden bazılarının kabul ettiğini, bazılarının ise reddettiğini ifade etti.

Esad, “Temel sorun, Halk Savunma Birlikleri (YPG) adıyla askeri güç kuran ve PKK’yle bağlantılı olan PYD’yledir” diye konuştu.

Kürtlerin büyük bir bölümünün Şam’a ilişkilerinin iyi olduğunu savunan Esad, “PYD’ye bağlı olanlar hariç birçoğu hükümeti destekliyor. PYD Amerika tarafından destekleniyor, birlikte petrol çalıp kaçak yollarla götürüyorlar” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türk halkı düşmanımız değil" 

Esad, röportajda Türkiye ile olan ilişkilere de değindi:

2014'ten bu yana Erdoğan ve zümresi ve Amerikalılar Suriye petrolünün kaçırılmasında ortaklar. Türk halkı düşmanımız değil. Suriye-Türkiye-Rusya güvenlik görüşmeleri oldu.

 

Esad, Suriye'deki savaşı II. Dünya Savaşı'nın küçük bir evreni olarak niteledi.

Rusya, İran ve Çin'i Suriye'nin yeniden yapılandırılmasına öncelik verecek olan ülkeler olarak tanımlayan Esad, İngilizlerin binlerce Suriyelinin ölümünden sorumlu olduğunu; hiçbir İngiliz yetkilinin dünyanın hiçbir yerinde işin insancıl tarafıyla ilgili konuşacak pozisyonda olmadığını söyledi. Suriye petrolü ile ilgili ABD'nin izlediği politikayı değerlendirdi:

Suriye petrolünün ABD tarafından yağmalanması her bir Suriyeliyi öfkelendiriyor. Batı, Suriyeliler hükümetlerine başkaldırmıyor diye bizi cezalandırıyor.

 

"Bağdadi hikayesine inanmıyoruz"

Suriye Devlet Başkanı Esad, ABD'nin öldürüldüğünü duyurduğu IŞİD lideri Bağdadi ile ilgili şunları söyledi:

El Bağdadi Amerikalılar tarafından o rolü oynaması için hazırlanmıştı, öldürülüş hikayesine inanmıyoruz.

 

Esad'ın röportajdan öne çıkan diğer açıklamaları ise şöyle:

Kamu sektörü olmaksızın bu savaştan sağ çıkamazdık. Suriye'ye karşı rol oynayan bir çok Batı ülkesi ile ilişkilerimiz yok. İsrail bizim düşmanımız, topraklarımızı işgal ettiler. ABD dünyaya liderlik etmek için hiç bir partneri kabul etmiyor. Batı, Suriyeliler hükümetlerine başkaldırmıyor diye bizi cezalandırıyor. Beyaz Baretliler bir halkla ilişkiler numarası, onlar El-Nusra'nın yan ürünü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU