Trump, Ukrayna lideriyle yaptığı “çok önemli” ikinci telefon görüşmesinin kayıtlarını da açıklayacak

“Çok önemli diğer görüşmemizin de dökümünü paylaşacağız”

Telefon krizinin tarafları Trump ve Zelenskiy, 25 Eylül'de BM Genel Kurul toplantılarının yapıldığı New York'ta bir araya gelmişti (AP) 

ABD Başkanı Donald Trump, azledilmesi için Demokratların baskıyı artırdığı bir esnada, Ukrayna lideriyle yaptığı ikinci telefon görüşmesinin dökümünü önümüzdeki hafta vakit geçirmeden yayımlamayı planladığını söyledi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’le görüşmesinde uygunsuz bir durum olmadığı iddiasını muhtemelen destekleyeceğini umduğu adımda Trump, gazetecilere Zelenskiy’le nisanda gerçekleştirdiği bir telefon görüşmesinin detaylarını kamuoyuyla paylaşacağını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alabama eyaletinin Tuscaloosa kentine hareketinden önce Air Force One’a binerken yaptığı açıklamada Trump, “Çok önemli olan diğer görüşmemizin dökümünü paylaşacağız (...) Size ikinci bir görüşme dökümü vereceğim çünkü Ukrayna devlet başkanıyla iki görüşmem oldu” dedi.

Trump, “Diğer görüşmenin de dökümünü istiyorlar, ikinci görüşmenin, onu da temin etmeye hazırım” diye ekledi. 

Washington, son iki ayın büyük bölümünde Trump’ın, görevine yeni seçilmiş Zelenskiy’le 25 Temmuz’da gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin detaylarına odaklanmış durumda.

ABD istihbarat teşkilatının üyesi olduğuna inanılan bir ifşacının şikayet dilekçesine göre Trump söz konusu telefon görüşmesinde, 400 milyon dolarlık (yaklaşık 2 milyar 306 milyon TL) askeri yardımın yapılması ve Washington ziyareti karşılığında Kiev’den “bir şeyler vermesini” istedi.

İfşacı dile getirilen talebinse, Trump’ın siyasi rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter hakkında soruşturma açılması olduğunu ifade etti. Cumhuriyetçiler uzun zamandır eski Başkan Yardımcısı Biden’ı, yolsuzluğu araştırmakla görevli bir savcıyı yerinden ederek pozisyonunu kötüye kullanmakla suçluyor. 

Yanlış bir iş yapmadığını savunan Trump ise Zelenskiy’le telefon görüşmesinin “harika” olduğunu söyledi. 

Bununla birlikte ifşacının yönelttiği iddialar Demokratların resmi azil soruşturması başlatması için yeterli oldu. İfşacının dilekçesinin kamuoyuyla paylaşılmasından bu yana geçen haftalar içerisinde, Temsilciler Meclisi üyeleri söz konusu telefon görüşmesiyle veya ABD’nin Ukrayna’ya yönelik politikasıyla bağlantılı yetkililerin ve diplomatların kapalı oturumlarda ifadelerini dinliyor.

Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin, Biden ve oğlu hakkında soruşturma başlatmaları için Kiev’e baskı yaptığı “özel” yardımın şaşırtıcı görüntüsü ortaya çıktı.

 

 

ABD Kongresi gelecek hafta Trump ve Cumhuriyetçiler için baskıyı artıracak şekilde, ilk üç tanığın herkese açık ifadesini dinleyecek. Trump, Demokratların Temsilciler Meclisi’nde kendisini usulen cezalandırmak için yeterli sayıya sahip olduğunu kabul etse de üçte iki çoğunluğun oyuyla suçlu bulunmasının gerektiği Senato’daysa Cumhuriyetçilerin kendisini koruyacağını ve başkanlıkta ikinci dönem için kampanya yürütmesine imkan tanınacağını ümit ediyor.

ABD Başkanı, Zelenskiy’le yaptığı önceki telefon görüşmesinin dökümünü veya en azından düzeltilmiş bildirimini kamuoyuyla paylaşmaya hazır olduğundan birçok kez bahsetmişti.

Trump cuma günü yaptığı açıklamadaysa, “Devlet başkanıyla ikinci bir telefon görüşmem var ki görüşmenin bundan daha önce gerçekleştiğine inanıyorum, şimdi hepsi bunu istiyor. İstiyorlarsa onlara vereceğim. Yakın bir zamanda görmedim ama bunu onlara vereceğim” dedi.

Bu şekliyle, ikinci telefon görüşmesinin dökümü, Demokratların kamuoyuna açık şekilde yetkililerin ifadelerini ilk kez dinleyecekleri günden bir gün önce yayımlanacak gibi görünüyor.  

Trump’ın açıklamaları, Ukrayna’nın eski devlet başkanından Washington’a yapılacak bir resmi ziyaret karşılığında Biden’ın soruşturulduğunu duyurmasını istediği iddiasının ardından geldi. 

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Giuliani’nin iki yardımcısından biri olan ve geçen ay kampanya finansmanına dair suçlardan tutuklanan avukat Edward MacMahon, ilgili kişilerin bu isteği Ukrayna’nın eski lideri Petro Poroşenko’dan bu yıl şubat ayında talep ettiğini söyledi.

MacMachon ise müvekkili Lev Parnas’la Igor Fruman’ın bu işte Trump’ın direktiflerini yerine getiren Giuliani’nin emriyle hareket ettiğini belirtti. 



 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU