Bolivya seçimleri: Morales, yeniden seçime gitme çağrısı yaptı

Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) yaptığı inceleme sonucu Bolivya’da oylama sisteminde “ciddi” usulsüzlüklerin olduğu tespit edildi

Morales daha önce Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) seçimi inceledikten sonra vereceği karara riayet edeceğini açıklamıştı (Reuters)

Evo Morales, Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS), Bolivya seçimlerinde usulsüzlük olduğu yönündeki raporunun ardından yeniden seçime gitme çağrısında bulundu. TeleSur'un aktardığına göre aynı zamandan seçimde yetkili görevliler de değiştirilecek.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), bugün yayımladığı raporda Bolivya’da 20 Ekim’de gerçekleştirilen seçimlerde “ciddi” usulsüzlüklerin olduğunu belirterek yeniden seçime gidilmesini tavsiye etti. Reuters’ın haberine göre, OAS’ın raporu seçimin ardından zafer ilan eden Evo Morales’in başkanlığının sorgulanmasını beraberinde getirdi. 

Bolivya’daki seçimlerin sonucunun ülkede muhalefet ve hükümet destekçileri arasında ihtilaf yaratmasının ardından usulsüzlük olup olmadığını inceleyen OAS’ın yayımladığı raporda, “açık manipülasyonların” bulunduğu ve uluslararası kurumun  seçimin sonucunu doğrulayamayacağı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahsi geçen raporda, “Bilgisayar sistemindeki manipülasyonların boyutu o kadar büyük ki, bunların Bolivya devleti tarafından kökenine inilerek derinlemesine incelenmesi ve bu ciddi olayda sorumluluğun kime ait olduğunun belirlenmesi gerekir” ifadeleri yer aldı.

OAS, Morales’in zafer ilan etmesi için gereken yüzde 10’luk puan farkını istatistiki olarak sağlamış olmasının mümkün olmadığını ifade ederek, yeni bir oylama için Bolivya’nın yeni seçim yetkilileri kullanmasını tavsiye etti. OAS'ın raporu, Evo Morales'in muhalefetin bir "darbe" girişimi içinde olduğunu açıklamasının gündemde olduğu sırada geldi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, daha önce de yaptığı açıklamada OAS’ın kararına bağlı kalacağını açıklamıştı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU