Bolivya ordusu: Halkla karşı karşıya gelmeyeceğiz

Bolivya’da hükümet karşıtı gösterilere polislerin de destek verdiği ve bir "darbe" girişiminde bulunulduğu iddia edildi

Cumartesi günü hükümet karşıtı protestolar La Paz'da devam etti (Reuters)

Bolivya’da 20 Ekim’de gerçekleştirilen seçimlerin ardından başlayan hükümet karşıtı protestolara bazı polislerin de destek verdiği, muhalefet ve destekçilerinin bir "darbe" girişimi içinde olduğu aktarıldı. Reuters’ın haberine göre, cumartesi günü Bolivya Ordusu adına yapılan açıklamada ordunun ülkedeki gerginliğe ilişkin halkla karşı karşıya gelmeyeceği belirtildi.

Daha önce Bolivya’nın Cochabamba, Sucre ve Santa Cruz şehirlerinde, bazı polislerin Morales hükümetine karşı düzenlenen protestolara katıldığı, kışlaların çatılarına çıkarak gösteriler yaptığı ifade edilmişti. 

Polislerin de eylemlere katılmasıyla yapılan "darbe" çağrılarının ardından Evo Morales halkı "darbe" girişimine karşı demokrasiyi savunmaya çağırmıştı. 11 Kasım’da Bolivya’da düzenlenmesi beklenen yürüyüş öncesinde Morales, “istifa etmeyeceğini” yinelemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morales’in üzerindeki baskı artarken, silahlı kuvvetlerin yaptığı açıklamada, “Sorumluluk taşıdığımız halkla karşı karşıya gelmeyeceğiz ve her zaman barışı, birlikte yaşamayı ve ülkemizin kalkınmasını temin edeceğiz” ifadeleri kullanıldı. 

Bolivya’nın dışişleri bakanlığının yaptığı açıklamadaysa, bazı polis görevlilerinin “anayasal vazifeleri olan toplumun ve devlet kurumlarının güvenliğini sağlamayı terk ettiği” belirtildi.

Savunma Bakanı Javier Zavaleta’ysa polislere karşı askerin sokağa çıkmayacağı sözünü vermişti.  

Ayrıca kıtadaki pek çok lider de açıklama yaparak "darbe" girişimini kınadı. Venezuela, Küba, Meksika ve Arjantin, demokrasiye sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Meksika dışişleri bakanlığının yaptığı açıklamada, “Meksika açısından demokrasi tek yoldur ve demokrasinin yerini güç ve şiddetin alması bir engel anlamına gelir” diye belirtilerek diyalog çağrısı yapıldı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Dostumuz Başkan Evo Morales’e karşı düzenlenen darbe girişimini tüm dünya önünde kınıyoruz” dedi.

 

 

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel de yaptığı açıklamada, “Bolivya’nın meşru devlet başkanı Evo Morales’e karşı darbe düzenleniyor. Sağcı muhalefet seçimdeki yenilgisini reddediyor. Bu girişimi şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

 

Ayrıca, dünyaca tanınan entelektüeller Noam Chomsky ve Vijay Prashad da açık mektup yayımlayarak "darbe" girişimini kınadıklarını belirtti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU