Kamu çalışanları bütçeyi 'don' giyerek protesto etti

Birleşik Kamu-İş’e bağlı Büro-İş Sendikası, 2020 bütçesini ve yeni vergileri donla protesto etti. Sendika açıklamasında “Bu gidişle korkarız hükümet vergi, harç ve zam adı altında donumuza kadar haraç alacak” denildi

Fotoğraf: birlesikkamuis.org.tr

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı Büro-İş Sendikası sabit ve dar gelirli çalışanların ekonomik kayıplarını, 2020 bütçesini ve yeni vergileri protesto etmek için Ankara’da Ulus Atatürk Heykeli önünde bir basın açıklaması yaptı.

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Genel Sekreteri Mücahit Dede, Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi ve üyelerin katıldığı açıklamada hükümetin ekonomi politikaları eleştirildi.

Basın açıklamasına don giyerek gelen sendika üyeleri, açıklamalarını Hazine ve Maliye Bakanlığının Dikmen Yerleşkesi’nin önünde yapmak istediklerini ancak kendilerine izin verilmediğini belirtti. Sendika üyelerinin açıklamasında, “Bu durum cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecek bir kişinin cenaze namazının Gölbaşı’nda kılınmasına benzer. Anayasa ve uluslararası hukuktan kaynaklanan sendikal hak arama mücadelemiz hükümet ve valilik tarafından bilinçli ve sistemli olarak engelleniyor. Hükümet kendine sarı, yandaş sendika arıyor” ifadelerini kullandı.

149548.jpg
Fotoğraf: Evrensel gazetesi

 

Vahim bir boyuta ulaştı

Fatihte siyanürle intihar ettiği iddia edilen 4 kardeşin de hatırlatıldığı açıklamada, “İstanbul’da birisi öğretmen olan 4 kardeş geçim sıkıntısı dolayısıyla intihar ederek hayatına son verdi.  Ekonomide geldiğimiz son nokta bu kadar vahim boyuta ulaşmıştır” denildi.

Dar gelirli için olumlu hiçbir şey yok

Ekonominin ‘tepe üstü çakıldığı’ ileri sürülen açıklamada, iktidarın çareyi ‘zorunlu tüketim harcamalarına getirilen ek vergilerde aradığı savunuldu.

 ‘2020 yılı için memura yüzde 4+ 4 zam reva görülürken aynı memurdan yüzde 22,58 oranında harç almak aslında haraç almaktır’ denilen açıklamada “2020 bütçesi için “Bu bütçe ranta dayalı, dışa bağımlı bir ekonomi politikasının sonucunu yansıtmakta, vatandaşların ekmeğini küçültmekte, kriz ve ekonomik durgunluğu artırmaktadır. Bu bütçede öğretmene, polise, hemşireye söz verilen 3600 ek gösterge yok, emeklilikte yaşa takılanlar yok, parasız eğitim yok, sağlık yok, sosyal yardım yok, kısacası sabit ve dar gelirli için olumlu hiçbir şey yok, aksine yüksek oranlı vergiler ile açlık var, sefalet var, yoksulluk var, buna bağlı olarak boşanmalar, bireysel ve toplumsal travmalar var, intiharlar var” ifadeleri kullanıldı.

149549.jpg
Fotoğraf: Evrensel gazetesi

 

Hükümet donumuza kadar haraç alacak

ABD Başkanı Trump’un yazdığı mektup, Suriye’de yaşananlar gibi gündemdeki pek çok konuya değinilen açıklama şu ifadelerle son buldu:

Yeni vergiler, doğalgaz elektrik gibi zorunlu harcamalarımıza yapılan zamlar, 2020 bütçesi hep düşük ve sabit gelirlilerin aleyhinedir. Her geçen gün daha da yoksullaşmaktayız. İMF ile ekonomik anlaşma yapılsa bile sanırım İMF bile bu kadar vicdansızlık yapıp ağır kemer sıkma ve vergi yükü önermez. Bu gidişle korkarız hükümet vergi, harç ve zam adı altında donumuza kadar haraç alacak. Bütün emekçileri örgütlü olarak bu soygun düzenine dur demeye çağırıyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU