Kağıttan kuş robotu insan vücudu içinde operasyon yapabilecek

Bilim insanları mıknatıslar yardımıyla robotu uzaktan kontrol edip kanat çırpma ve kayma hareketlerini yapmasını sağlıyor

İcat, origami tekniğiyle yapılan kuşlardan ilham alıyor (Nicepik)

Bilim insanları insan vücudunun içine girip operasyon yapabilecek küçüklükte “kağıttan kuşrobotu geliştirdi.

Zürih’teki Paul Scherrer Enstitüsü’nden (PSI) araştırmacıların yaptığı mikroskobik robotlar, uzaktan kontrol edilebilmek için küçük, programlanabilir mıknatıslar kullanıyor.

Geleneksel robotların aksine, origami tekniğiyle yapılan kağıt kuşlardan esinlenilmiş tasarımıyla mikrobot, kan damarları gibi esnek yapıların içerisinde hareket etmesini sağlayan yumuşak materyallerden yapıldı.

 

robot-paper-bird (2).jpg
Mikroskobik panellerin birleştirilmesiyle yapılan robotlar farklı manyetizasyon yönlerine sahip, böylece karmaşık hareketlerin üstesinden gelecek şekilde yönlendirilebiliyorlar (PSI)

 

PSI’da bulunan Çok Ölçekli Materyal Deneyleri Laboratuvarı’nın başındaki Laure Heyderman, “Mikrobotun hareketleri milisaniyeler içerisinde gerçekleşiyor ama nanomıknatısları programlamak sadece birkaç nanosaniye alıyor. Böylece farklı hareketleri birbiri ardına programlayabiliyorsunuz” diye konuştu:

Bu demek oluyor ki küçük mikrokuş önce kanat çırpıyor, sonra yana kayıyor ve ardından tekrar kanat çırpıyor. Eğer gerekirse kuş, havada da durabilir.

Daha önce de biyomedikal kullanımlar için insan bağırsağında ilerleme, yara sarma ve yutulmuş nesneleri çıkarma kabiliyeti olan ve kendiliğinden katlanan robotlar gibi manyetik yumuşak robotlar geliştirilmişti.

Aynı zamanda midenin iç yüzeyinde yuvarlanarak biyopsi yapabilen ve ilaç verebilen küçük, kapsül biçiminde robotlar da üretilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mikrobotun detayları Nature adlı bilimsel dergide yayımlandı; bilim insanları robotların potansiyellerinin tamamına ulaşabilmesi için yapılması gereken daha çok iş olduğunu söyledi.

Bilim insanlarına göre, robot kontrolünün geliştirilmesinin bir yolu da yapay zeka. Yapay zeka aynı zamanda robotun görevlerini yerine getirirken görüntü analizi yapmasına da yardımcı olabilir.

Son olarak, operasyon tamamlandıktan sonra robotun güvenli bir şekilde dışarı çıkarılması için de yöntemlerin geliştirilmesi gerekiyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU