Yeni vergi düzenlemesi Türkiye’yi futbolcular için 'vergi cenneti' olmaktan çıkarıyor

Yeni vergi düzenlemesi birçok alanda olduğu gibi kulüpler ve sporcular için de yenilikler getiriyor. Futbol ekonomistleri, yeni düzenlemeyle Türkiye’nin yabancı futbolcular için vergi cenneti olmaktan çıkacağını belirtti

Fotoğraf: Twitter

"Gelir vergisinde en üst dilim yüzde 40’a çıkarılarak 500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenlerden üst orandan vergi alınacak. 2020 bütçesindeki vergisel düzenlemelerden sporcular ve kulüpler de etkilenecek."

Bu sözler Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölümü Öğretim Üyesi  Dr. İsmail Güneş’e ait.

Yeni vergi düzenlemesi, sporcuların ücretleri üzerinden kesilen gelir vergisinin spor kulüplerine iadesine yönelik uygulamayı yürürlükten kaldırıyor. 

 

İsmail Güneş-1- Independent Türkçe.JPG
İsmail Güneş / Independent Türkçe

 

Futbolculara beyanname zorunluluğu

Şu anda kulüpler, futbolculara yaptıkları ödemelerin yüzde 15’ini keserek maliyeye ödüyor. 

Futbolcular net gelir sözleşmesi yaparlarsa ayrıca bir vergi ödemiyor.

Bu durum kulüplere ek bir yük getiriyor.

Bu anlamda Türkiye, futbol sektöründe 'vergi cenneti' olarak nitelendirilen ülkeler arasında.

Avrupa ülkelerinde futbolculardan yüzde 40-45 oranında vergi alınması uluslararası futbol piyasasında rekabeti bozan bir faktör.

Kulüplerden kesilen yüzde 15 oranındaki stopaj ise yeni düzenlemelerle yüzde 20’ye çıkacak.

Diğer taraftan futbolculara beyanname verme zorunluluğu da geliyor.

Yeni düzenlemeyle kulüp ve futbolculardan alınacak vergi yüzde 40’lara ulaşacak. Bu durumun futbol kulüplerini nasıl etkileyeceğini İsmail Güneş şu sözlerle açıklıyor:

A sporcusu, 100 birime vergisiz ortamda sözleşme yapmayı kabul ederken 40 birim vergi ödemesi durumunda kullanılabilir geliri 60 birime düşecektir. Futbolcular vergi sonrası kullanılabilir gelirlerini korumak adına vergi miktarı kadar daha fazla ücret talep ederek vergiyi kulübe yansıtmak isteyeceklerdir. Yasal mükellef futbolcu olsa bile böyle bir durumda yansıma sonrası kulüp vergi maliyetini üstlenecektir.

Altyapı önem kazanacak

İyi yabancı sporcu getirmenin maliyetinin artacağını da söyleyen Güneş, piyasanın daha düşük ücrete rıza gösterecek ya da vergiyi üstlenecek sporculara yönleneceğini savunuyor:

Sıklıkla konuşulan genç yeteneklere yönelme ve altyapıdan oyuncular yetiştirmek kulüpler için giderek önem kazanacaktır. Bunu yapamayan kulüpler için sağlıklı mali yapı oluşturmak her geçen gün zorlaşacaktır.

Avrupa’da büyük kulüplerde oynayan, yöneticilik ya da teknik direktörlük yapan isimlerin büyük vergi cezaları aldıklarına yönelik yapılan haberlere Türkiye’de pek rastlanmıyor.

Lionel Messi, Javier Mascherano, Neymar, Dinamo Zagreb Kulübü Başkanı Zdravko Mamic, Leeds United Kulübü Başkanı Massimo Cellino gibi isimler vergi kaçırma suçlamaları ile karşı karşıya kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş, önümüzdeki yıllarda vergi kaçırmaya teşebbüs eden kulüpler ve futbolculara dair haberlerin çıkmasının sürpriz olmayacağını belirtiyor.

Türkiye’de üst liglerde oynayan futbolcuların da artık mali müşavirlere ihtiyaç duyacaklarını söyleyen Güneş, “Geçiş sürecinde maliyenin konuya sıkı denetim ile yaklaşması durumunda bu konuda çok fazla olayla karşılaşmamız kaçınılmaz görülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Tuğrul Akşar - Independent Türkçe.JPG
Tuğrul Akşar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Tuğrul Akşar: Hakkaniyeti korumak gerekli

Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, yeni düzenlemenin henüz yasalaşmadığını ancak mutlaka kanunlaşması gerektiğini savunuyor.

Akşar, kulüplere daha önce tanınan stopaj iadesinin kaldırılması teklifini doğru bulduğunu ifade ederek, "Bütçedeki cari açık oldukça fazla. Hakkaniyeti korumak adına teklifi doğru buluyorum" dedi.

Avrupa'daki vergi kanunlarına göre Türkiye'nin futbolcular için vergi cenneti olduğunu düşünen Akşar, "Türkiye’de vergi oranı yüzde 15'lerde. Bunu da zaten kulüpler ödüyor. Kötü yönetim nedeniyle borç içinde yüzen kulüplerden bahsediyoruz. Ben yasanın bu şekliyle kabul edilmesini savunuyorum” diyor,

 

Kulüpler Birliği Vakfı - AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Vergi düzenlemesi futbol kulüplerinin de gündeminde.

Kulüpler Birliği Vakfı, kulüplerin vergi düzenlemesinden etkilenmemesi için bir komisyon kurdu.

Kulüpler Birliği Başktanı Mehmet Sepil’in başkanlık yapacağı komisyonda Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Kasımpaşa Kulübü Başkanvekili Fatih Saraç görev alacak.

1 Kasım 2019’da Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeren Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmişti.

İlgili düzenlemenin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU