Öldürülen IŞİD lideri Bağdadi’nin eşi ve kızı Türkiye’nin elinde, DNA örneklerini Irak istihbaratı paylaştı

Erdoğan’ın, “Bağdadi’nin hanımını yakaladık ama yaygara yapmıyoruz” dediği operasyonun ayrıntıları: Bağdadi’nin ilk eşiyle birlikte Irak istihbaratının verdiği bilgilerle kimlik bilgileri tespit edilen kızı da Türkiye'de

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi, geçtiğimiz ay ABD özel kuvvetlerinin Suriye'de gerçekleştirdiği operasyonla öldürülmüştü / Fotoğraf: Twitter

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bağdadi’nin hanımını yakaladık, yaygara yapmıyoruz” açıklamasının ayrıntıları netleşti. 

ABD Özel Kuvvetleri operasyonuyla öldürülen IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin “yakın çevresinden” 13 kişinin Türkiye tarafından yakalandığı da belirtilmişti.

Türkiye’nin Bağdadi’nin eşi Esma Feysi el Kubeysi ve kızı Leyla’yı da yakaladığı öğrenildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağdadi'nin kızının DNA kayıtlarını Irak paylaştı

2 Haziran 2018’de, Hatay’da düzenlenen operasyonda yakalananlar arasında Bağdadi’nin eşi ve kızıyla birlikte 1 erkek, 4 kadın ve 6 da çocuk vardı.

Kubeysi’nin Bağdadi’nin eşi olduğu Türk istihbaratı tarafından tespit edildi. Bağdadi’nin ilk eşi olan Kubeysi aynı zamanda IŞİD liderinin dayısının kızı. Leyla’nın kimliği ise Irak istihbaratı tarafından Türkiye ile paylaşıldı. Yapılan gen testiyle Leyla’nın IŞİD liderinin kızı olduğu teyit edildi.

Türkiye, Bağdadi’nin kız kardeşi ve eniştesini de Azez’de yaptığı operasyonla yakalayarak Türkiye’ye getirdi.

Ne olmuştu? 

IŞİD'in, Uluslararası Askeri Koalisyon'un operasyonlarıyla Irak ve Suriye'deki pozisyonlarını kaybetmesinin ardından Suriye'nin kuzeyine kaçan IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi İdlib kırsalında bir evde saklanmaya başladı.

ABD'nin yerini tespit ettiği Bağdadi, 28 Ekim'de ABD özel kuvvetlerinin yaptığı operasyon sırasında yakalanmamak için üzerindeki patlayıcı yeleği kullanarak kendisini havaya uçurdu.

Bağdadi'nin ardından IŞİD sözcüsü Ebu Hasan el Muhacir de ABD tarafından öldürüldü. 

Türkiye, geçtiğimiz hafta IŞİD lideri Bağdadi'nin kız kardeşi ve eniştesini Azez'de saklandıkları evde yakalayarak Türkiye'ye getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağdadi'nin eşinin de Türkiye tarafından yakalandığını duyurarak, "Bağdadi kendini tünelde imha etti. ABD yaygara yapıyor. Biz hanımını yakaladık yaygara yapmıyoruz" dedi.  

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU