Dünya nüfusunun yalnızca yüzde 4,5'i tam demokrasilerde yaşıyor

2018 Demokrasi Endeksi'ne göre Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İsviçre ve İskandinav ülkeleri tam demokrasiyle yönetiliyor

2018 Demokrasi Endeksi'ne göre geçen yıl demokrasi endeksindeki düşüş durdu

The Economist Dergisi’nin son sayısında yayınlanan Demokrasi Endeksi’ne (EIU) göre, demokrasideki düşüş 2018’de durdu.

167 ülkenin demokrasi düzeylerinin değerlendirildiği endekste beş genel kategori bulunuyor; seçim süreci ve çoğulculuk, hükümetin işleyişi, siyasi katılım, demokratik politik kültür ve sivil özgürlükler.

Bu yeni endeks benzerlerine kıyasla çok daha katı bir sınıflandırma ortaya koyuyor. Dünyadaki insanların sadece yüzde 4,5'nin “tam demokrasi” içinde yaşadığına dikkat çekiyor. Bununla birlikte, üç yıl içinde toplam küresel puan ilk kez 2018’de sabit kaldı. 89 ülkeye
kıyasla sadece 42 ülke, 2017 yılında bir gerileme yaşadı. 48 ülke ise teşvik edici biçimde gelişme gösterdi.
 


Son yıllarda, dünya çapında demokrasiye yönelik tehditler giderek daha belirgin hale geldi. Arap baharı boş çıktı. Çin lideri ömür boyu hükmetmeye hazırlanıyor. Otokratik eğilime sahip popülistler, Filipinler, Brezilya ve Meksika'da seçimleri kazanırken Macaristan, Türkiye ve Polonya'daki popülistler
demokratik kurumları altüst etti. Belki de bu kötü gidişat çok göz alıcı – çünkü farklı ülkelerde iktidarı yönetenler genellikle birbirlerinin taktiklerini, anlatım tarzlarını kopyalıyor – fakat seçmen katlanamıyor.

Bu gidişatı önleme amacı taşıyan siyasi katılım, EIU’nın endeksindeki diğer önlemlere kıyasla daha fazla gelişme gösterdi. Bu, seçmenin çok huzursuz olduğu ABD gibi gelişmiş demokrasilerde bile bu şekilde. Amerika’daki kutuplaşma, öfkeye, tıkanıklığa ve mevcut hükümetin kapanmasına neden oldu.

Gallup’un araştırmasına göre, 2018 Ocak’tan Kasım’ın ortasına kadar,  Kongre’nin işini yürütme şeklini onaylayan Amerikalıların oranı 2000 yılında % 40’tan % 18 civarına düştü. Belki de seçmen çok öfkeli olduğunda oy kullanma olasılığı daha yüksek oluyor. Amerika’da
2018 ara seçimlerine katılım 100 yıldan uzun bir süredir en yüksek seviyedeydi.

Avrupa'nın bazı bölgelerinde de demokrasiyle ilgili problem var. İtalya, seçmenin demokratik kurumları göz ardı ederek göçmenler ile Romanların medeni haklarını kısıtlamayı hedefleyen popülist bir koalisyonu seçmesinin ardından, 21. sıradan 33. sıraya geriledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı üzerindeki kısıtlamaları kaldırması üzerine, Türkiye’nin notu art arda altı yıl düşüş gösterdi.

Rusya, ana muhalefet adayının cumhurbaşkanlığı seçimine katılımının yasaklanmasının ardından, peş peşe 10 yıl boyunca düşüş gösterdi ve Vladimir Putin sivil özgürlüklere zarar vermeye devam etti.

Sahraaltı Afrika ve Asya, 2018'de daha çok siyasi katılımla ilgili yüksek puanlar alarak gelişme gösterdi.

Rapor ayrıca, demokrasinin gerilemesinin bitmesinden ziyade bir duraklama olabileceğiyle ilgili uyarıya yer veriyor.

 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

DAHA FAZLA HABER OKU