İmamoğlu'ndan 'Temel atmama' töreni

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Silahtarağa Arıtma Tesisi projesini iptal etti, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 1 milyar 525 milyon TL’lik maddi yükün bertaraf edildiğini 'Temel atmama' töreninde duyurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesini iptal ederek "temel atmama" programı düzenledi / Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, önceki İBB yönetimince projesi onaylanıp ihale süreci tamamlanan Silahtarağa Arıtma Tesisi’nin “temel atmama” töreninde konuştu.

İmamoğlu, tesisin iptal edilmesiyle 1 milyar 525 milyon TL’lik maddi yükün bertaraf edildiğini, inşaat alanı içerisindeki Eyüpsultan Belediyesi’ne ait spor tesisi, düğün salonu, İGDAŞ Genel Müdürlüğü’ne ait binanın yıkılmasının önüne geçildiğini belirtti.

Bütçe disiplinlerinin partisinin olmadığını vurgulayan İmamoğlu, “Bence bu ‘temel atmama’ töreni, literatüre girmiştir. Bundan sonra umuyorum hiç ihtiyaç duymayacağımız bir tören yapalım istiyorum. Bir daha böyle bir tören olmasın” dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silahtarağa Arıtma Tesisi’nin “temel atmama” törenine katıldı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın da hazır bulunduğu  törene, İBB üst yönetimi İmamoğlu’na tam kadro eşlik etti. İmamoğlu, tarihi “temel atmama” töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

31 Mart ve 23 Haziran seçim süreçleri sonrasında İSKİ’den bazı brifingler aldım. İSKİ yöneticileri, bu projeyi, özel bir alan ayırarak ‘çok önemli bir proje’ olarak tanıtmıştı. Biz de temel prensip olarak, büyük çaplı projelerin, ihale süreçlerini bir süreliğine dondurma kararı almıştık. O dönemde, Genel Sekreterimiz ve danışmanlarımızla yaptığımız ziyaretlerde bir süreliğine, ‘Durun bakalım’ deme tedbirini ve kararlılığını göstermiştik. Haliç’in kıyısı sayılabilecek alanda, yaklaşık 136 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Bu 136 bin metrekarelik alanın 75 bin metrekaresi, bildiğiniz yetişmiş 25-30-35 yıllık ağaçların olduğu kıymetli bir yeşil alan aynı zamanda. Arkadaşlarımın bu sürece şüpheyle yaklaşımı ve de daha sonrasında İSKİ’de yeni atadığımız arkadaşlarımızın bunu araştırmaya dönük ihtiyaç duymaları neticesinde çok önemli ve değerli tespitler yaptık.
Kararlı bir duruşla, bu projenin ihtiyaç olup olmadığına, nasıl bir tekniğin tercih edildiğine varıncaya kadar analiz yaptılar. Bu konuda İTÜ’den de bilimsel bir ekip projeyi incelemeye aldı. Yine o raporu da kendi içlerinde analiz ederek, gözleyerek burada yapılmak istenen proje için birkaç tespitte bulundular. Eyüpsultan sınırları içinde, Kağıthane'nin yakınında bulunan, önemli iki ilçenin ve çevresinin atık suyunun buraya yönlendirilmesiyle, yapılması planlanan arıtma tesisine, ihtiyaç olmadığı sonucuna varıldı.”

İmamoğlu, planlanan tesiste arıtılması hedeflenen atık sular Yenikapı ve Baltalimanı Atık Su Tesisleri’ne iletilmekte olduğunu belirtti. 

Şu anda Yenikapı ve Baltalimanı biyolojik arıtma tesislerinin kapasitesinin 2,5 milyonluk artış dahi olsa yeterli olduğunu ifade etti. 

"Vatandaşın ihtiyacına göre harcayacağız" 

Şimdi bu müjdeyi şöyle ekleyelim: Bir miktar durdurulmuş, durmuş ve tramvayda yavaş ilerleyen işleri hızlandırma yönünde arkadaşlarıma talimat verdim. Önümüzdeki sene, bu aylarda tramvayın buradaki hattının tümüyle bitmiş ve işleme alınmış olacağını ben Eyüpsultan’a, Kağıthane’ye ve Haliç kıyısındaki bütün vatandaşlarıma müjdelemek istiyorum. Birincisi bu. İkincisi; burada metruk hale dönüşmüş, Allah’tan ki güzel yetişmiş ağaçlarımız var, bu parkı nitelikli, kimlikli, tüm güvenlik tedbirleri alınmış, yakın çevreye moral veren, spor yapma imkanının en üst seviyede olduğu, ailelerin çocuklarıyla beraber, kadınlarla, erkeklerle, gençlerle beraber nefes alabildikleri ve ihtiyaca dönük birkaç fonksiyonu da hızlıca içine ilave ederek, bu 136 bin metrekareyi ve yakın çevresini çok nitelikli bir hale getirerek, yine tramvayın açılacağı tarihe yetiştirilmesi konusunda arkadaşlarıma talimat verdim. Yani 1,5 milyarı kurtarınca bonkör bonkör harcıyorum farkındaysanız. Bonkörlük değil bu; vatandaşın ihtiyacına göre harcamaktan bahsediyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU