11 Kasım ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ oldu

Tarım Orman Bakanlığı'nın, 11 Kasım’da gerçekleştirileceği ‘Geleceğe Nefes Fidan Dikme Kampanyası’ kalıcı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, her yıl 11 Kasım'ın "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak kutlanacağını duyurdu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "11 Kasım Ağaçlandırma Seferberliği" nedeniyle bir genelge yayımladı. Genelgede 11 Kasım’ın "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak kutlanacağını duyuruldu.

Destekleneceğine inancımız tamdır

Türkiye'nin 78 milyon hektarlık alanıyla, ekolojik bakımdan zengin bir çeşitliliğe sahip olduğunu belirten Erdoğan, genelgede şu ifadeleri kullandı:

Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde, havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerimizin korunması gün geçtikçe önemi artan bir konu olarak hep gündemimizde yer almaktadır. Bu kapsamda ülkemizin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak, ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak, toplumun çevreye olan duyarlılığına katkı sağlamak maksadıyla; 11 Kasım günü saat 11.11'de Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda; kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları kapsamında, tüm yurtta eş zamanlı olarak fidan dikme etkinliği tertiplenecektir.

Erdoğan, "81 ilimizde 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidanın toprakla buluşmasını ve dünya rekorunu hedefleyen bu etkinliğe, 7'den 77'ye tüm vatandaşlarımızın gönüllü olarak her türlü desteği vereceğine inancımız tamdır" dedi.

Milli gün ilan etti

11 Kasım'ı "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak ilan eden Erdoğan şu ifadeleri kullandı:  

Ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla; milletimizin de desteği ile her yıl 11 Kasım gününün 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak kutlanması uygun görülmüştür. 

Twitter’dan teklif etmişti

İhtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin öncelikli olarak yerine getirilmesini isteyen Erdoğan, 9 Temmuz'da Abdullah Enes Şahin isimli bir gencin Twitter hesabından paylaştığı "Ağaç Dikme Bayramı" önerisine destek vermişti.

 

 

Fikri beğendiğini belirten Erdoğan, "Bu çok güzel bir fikir Enes. Biz her zaman yemyeşil bir Türkiye için çalıştık, çalışıyoruz. Milli bir ağaçlandırma bayramımızın olması için de ben ve arkadaşlarım her zamanki gibi üzerimize düşeni yapacağız" demişti

 

20191107_2_39191583_49221262.jpg
Fotoğraf: AA

 

Ayın 11’nde saat 11.11’de 11 milyon fidan toprakla buluşacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan, 11 Kasım saat 11.11'de gerçekleştirilecek "Geleceğe Nefes" seferberliğindeki son gelişmeleri paylaştı.

İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelen Pakdemirli, şu bilgileri verdi:

Bir günde 3 milyon dikebilir miyiz diye başladık, 11 milyon fidana ulaşmak için yola çıktık. 11.11 tarihinde saat 11.11'de gerçekleştirilecek etkinliğimizde önemli olan toplumsal katılımı almaktı. Kampanyaya inanılmaz bir ilgi ve talep oldu. Milletimizin her bireyine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Cumhurbaşkanımız bundan sonra her yıl 11 Kasım'ı Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan etti, teşekkür ediyoruz.

Etkinlik çerçevesinde 81 ilde 3 saatte 2 bin 23 lokasyonda fidan dikileceğini aktaran Pakdemirli, “Millet, kampanyamızı sahiplendi. O kadar yoğun talep oldu. 11 milyon fidanı sahiplendirmek üzere yola çıktık. Bugün itibarıyla 13 milyonun üzerinde fidan sahiplendirildi. 11'inde 11 milyon fidan dikeceğiz, akabinde de sahiplenilen fidanları kasım ayı içinde dikeceğiz. 9 milyonu aşkın bireysel sertifika alındı. Fidan dikmeyi memleket meselesi haline getirdikleri için milletimize teşekkürler” dedi.

thumbs_b_c_6cb55d4f550e6c2dae9c3d8d348b8e05.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

2 rekor kırılacak

Geleceğe Nefes seferberliği kapsamında, 2 dünya rekoru kırılacağını söyleyen Pakdemirli, “232 bin 647 adet fidan ile Endonezya'ya ait olan '1 saat içinde en fazla fidan dikme' rekorunu, Çorum'da 1 saatte daha fazla fidan dikerek Türkiye adına tescil ettireceğiz. 11 Kasım'da halkımızın fidan dikerken çektiği fotoğraflardan oluşan bir dijital albüm yapılacak. Dünyanın en büyük online fidan diken albümünü oluşturup Guinness'e tescil ettireceğiz” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Pakdemirli, ortalama maliyetinin sorulması üzerine, maliyetin yaklaşık 35 milyon TL olduğunu, tüm fidanların yerli ve mili kaynaklardan karşılanacağını belirtti.

Pakdemirli, kendisinin de 11 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Ankara'da fidan dikimi yapacağını bildirdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU