Kardeşlerin siyanürlü ölümü Meclis gündeminde, Fuat Oktay “Fakirlikten intihar bilgisi yok” dedi

Fatih’te 4 kardeşin siyanür içerek yaşamını yitirmesi Meclis gündemine geldi. CHP “Yoksulluktan” derken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay “Sefaletten bilgisi yok” dedi

Fotoğraf: AA

İstanbul Fatih’te 4 kardeşin siyanür ile hayatını kaybetmesi Meclis gündemine taşındı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan Bütçe Komisyonu sırasında 4 kardeşin ölümüyle ilgili soruya şöyle cevap verdi:

Açlıktan, sefaletten, fakirlikten intihar şeklinde bir açıklama yapıldı. Bu doğru değildir. Adli soruşturma devam etmektedir. Şu an itibariyle bizim elimizde açlıktan, yoksulluktan intihar şeklinde böyle bir bilgi mevcut değildir.

Oktay, konu ile ilgili haberlerin anımsatılması üzerine de "Basında çıkan tüm bilgilere inanırsanız bundan sonra o zaman basından almanızı tavsiye ederim” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP: Kimse itibardan söz edemez

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel DE TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, "Bu ülkede yaşamaktan, siyaset yapmaktan, bu iktidarın bu yoksulluğa karşı bu kadar kulak tıkamış hâlde bulunmasına şahitlik etmekten dahi insan utanır hâldedir" diye konuştu.

4 kardeşin ölümüne ilişkin Twitter'dan açıklama yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak da "Bir ülkenin itibarını yöneticilerinin oturduğu Saraylar, bindikleri uçaklar, kurulduğu lüks arabalar göstermez. Bir ülkede dört kardeş işsizlikten, yoksulluktan topluca intihar ediyorsa orada artık kimse itibardan söz edemez" ifadelerini kullandı.

TİP: İntihar değil, cinayet

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili de Meclis'te konu hakkında şu konuşmayı yaptı:

Fatih'te yaşanan olay intihar değildir, bu bir cinayettir. 4 kardeşin hayatlarına son vermesinden en başta AKP iktidarı ve buradaki herkes sorumludur. 600 TL elektrik borçları var diye BEDAŞ gidiyor, elektriklerini kesiyor. Merak ediyorum aklınıza geldi mi bu BEDAŞ kim? Hiç şaşırtıcı değil, 2013'te AKP iktidarı BEDAŞ'ı beşli çetenin en büyük ortaklarından birine Cengiz Holding'e vermiş. Kim Cengiz Holding? Milyarlarca lira parasını ve vergi borçlarını sıfırladığınız çete gidiyor ölmüş insanların elektriğini kesiyor. Bu bir insanlık sınavııdır. Eğer ben bunları anlatırken iktidar partisi vekilleri 'Yahu, biz bu yandaş firmaların milyarlarca lira vergisini siliyoruz, bunlar da gidiyor, 600 lira için insanların ölümüne neden oluyor, bunda bizim sorumluluğumuz var' diye düşünmüyorlarsa bu insanlık sınavından kalmışlardır.

İstanbul'un Fatih ilçesinde, kapısına 'Dikkat siyanür var' yazılı not astıkları evlerinde ölü bulunan dört kardeşe yapılan ön otopside, kardeşlerin siyanürden dolayı zehirlendikleri ortaya çıkmıştı. İddiaya göre kardeşlerden birisinin maaşına haciz konmuştu. Bakkala 2 bin liradan fazla olan kardeşlerin ölümünden sonra borçları yüzünden elektrikleri de kesilmişti.

İstanbul Valiliği de olayla ilgili bir açıklama yaptı. İhbarı değerlendirmek üzerine giden polis ekiplerin eve çilingir yardımıyla girdiği aktarılan açıklamada, evdeki yoğun koku nedeniyle AFAD Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) ekiplerinin de olay yerine sevk edildiği belirtildi. 

 Açıklamada otopsi sonuçları hakkında ise şu bilgiler paylaşıldı:

Konuyla ilgili olarak Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsilerde tespit edilen ilk bulgulara göre; siyanür zehirlenmesine bağlı değişimler dışında, şahısların ölümlerine müessir başkaca makroskopik patolojik bulgu tespit edilmediği belirtilerek, tüm olgularda saptanan siyanür düzeyleri öldürücü olarak değerlendirilmiştir. 

Valilik, adli ve idari tahkikatlar ile otopside alınan örnekler üzerinde ayrıntılı analizlerin de devam ettiğini açıkladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU