Fehmi Koru: İki liderin Washington’da görüşmesine benim itirazım var

Koru: “Yan odada Kobani var, görüşmez misiniz?” diye sormaya cesaret edemese bile, yüz yüze konuşurken bu konuda ısrarcı olmayı deneyebilir gibime geliyor

Fotoğraf: Reuters

Gazeteci yazar Fehmi Koru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington'da yapacağı görüşmeye itirazı olduğunu söyledi. 

Koru, Washington'da yüz yüze görüşmenin Erdoğan'ı ABD'lilerin sürprizlerine açık hale getireceğini belirtirken şunları söyledi:

Şu son iki aylık süreyi Amerikan haber televizyonlarını izleyerek geçirdiğim için, Türkiye ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı ABD’deki havanın pek de sıcak olmadığını biliyorum. Suriye’ye askeri müdahale konusu gündeme girdiği ilk günden başlayarak bugüne kadar Amerikan medyasında tek bir olumlu haber çıkmadı; ekranlarda Türkiye’nin tezleri hiç savunulmadı. Buna karşılık, aleyhte haber ve yorumlarla Amerikan kamuoyu Türkiye ve Erdoğan aleyhine kışkırtıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koru, kişisel blogunda yazdığı yazı ya Ankara-Washington hattındaki en ciddi görüş ayrılığının YPG olduğunun altını çizerek devam etti:

Türkiye’nin ABD tarafından da ‘terör örgütü’ olarak bilinen PKK ile doğrudan irtibatlayıp ‘terör örgütü’ ilan ettiği PYD/YPG yapılanması ABD tarafından ‘müttefik’ olarak tanınıyor. O görüşte olanlardan biri de Trump’ın kendisi. Ara sıra aleyhlerinde konuşsa bile, ikide bir “Keşke konuşsanız” teklifinde bulunduğu Mazlum Kabani kod adlı PYD temsilcisini vize verilmesi talimatıyla Washington’a davet eden de o.

Hani, Trump ile Erdoğan Beyaz Saray’da görüşürken yan odada onun da hazır tutulması ve emri vaki yapılması gibi bir senaryoyu hayli iddialı bulsam bile, Erdoğan görüşmesinden bir-iki gün önce veya birkaç gün sonra Kobani’nin Beyaz Saray’da görünmesi hiç de imkansız değil.

Böyle emri vakileri sevebilecek bir mizacı var Trump’ın.

Okuyan üzerinde şok etkisi bırakan şu nezaketsiz mektubu yazan kişinin ne yapacağı hiç belli olmaz. 

Unutmayalım ki, o mektubuna Kobani’nin kendisine gönderdiği mektubu da iliştirmişti Trump.

“Yan odada Kobani var, görüşmez misiniz?” diye sormaya cesaret edemese bile, yüz yüze konuşurken bu konuda ısrarcı olmayı deneyebilir gibime geliyor.

Trump’ın kendisi Kongre’de azil soruşturmasına muhatap ve köşeye sıkışmış durumda. Ziyareti, haftalardır Türkiye karşıtı görüşleriyle kendi kamuoylarını Erdoğan aleyhine şartlandırmış karşıt görüştekilerle birlikte kendisinden yana siyasileri de etkilemek üzere fırsat haline bile getirebilir Trump.

Independent Türkçe, fehmikoru.com

DAHA FAZLA HABER OKU