Evrimin güncel kanıtı: Kızıl geyikler küresel ısınmaya uyum sağladı

Daha sıcak iklimden kaynaklanan genetik değişimler türün ortalama doğum tarihlerini her on yılda üç gün erkene alıyor

İskoçya'nın Rum adasında uluyan erişkin bir erkek kızıl geyik (Martyn Baker/Edinburgh Üniversitesi)

Bir İskoç adasındaki (Rum) kızıl geyik popülasyonu, bilim insanlarına insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle yaban hayvanlarının farklı biçimde evrimleştiğinin ilk kanıtını sağladı.

Hebridler ada topluluğunda yer alan Rum adasında yaşayan kızıl geyiklerle yapılan yeni bir araştırma, iklimsel ısınmayla ilişkili olduğu düşünülen genetik değişiklikleri ortaya çıkardı. Bu değişiklikler, geyiklerin her yıl biraz daha erken doğurmasına yol açıyor.

1970'lere kadar uzanan önceki araştırma verilerini kullanan ve aralarında Edinburgh Üniversitesi'nden bilim insanlarının da bulunduğu ekip, ortalama doğum zamanının oransal olarak, her 10 yılda yaklaşık 3 gün erkene çekildiğini ve bunun kısmen daha yüksek sıcaklıkların geyiklerin davranışlarıyla fizyolojileri üzerindeki etkisinden kaynaklandığı keşfetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları şimdi de, Charles Darwin'in geliştirdiği evrim teorisiyle açıklanan doğal seçilimin yol açtığı genetik değişikliklerin de etkili olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, maral ismi de verilen dişi kızıl geyiklerin her yıl bir yavru doğurduğunu ve yılın erken zamanlarında doğuranların hayatları boyunca toplamda daha çok yavru verdiğini söylüyor.

Ekibin bulguları; doğum tarihlerinde yaşanan bu değişikliğin, kısmen daha erken tarihte doğurmalarını sağlayan genlerle daha yüksek üreme başarısı arasındaki ilişkiden kaynaklandığını gösterdi. Sonuç olarak, daha erken üremeyi sağlayan genler, zaman içinde Rum adasındaki geyik popülasyonunda yaygınlaştı.

 

red-deer-calf-rum.jpg

İskoçya'nın Rum adasındaki yavru bir kızıl geyik (Martyn Baker/Edinburgh Üniversitesi)

 

Araştırmanın başını çeken Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Dr. Timothée Bonnet şunları söyledi:

Bu, evrimi yaşandığı sırada belgelediğimiz birkaç vakadan biri. Ayrıca evrimin, popülasyonların iklimsel ısınmaya uyum sağlamasına yardım edebileceğini gösteriyor.

Çalışmayı gerçekleştiren ekipten bir başka isim, Edinburgh Üniversitesi Biyolojik Bilimleri Fakültesi'nden profesör Josephine Pemberton da şöyle konuştu:

Bireysel yaşam sürelerinin uzun vadeli araştırılması, popülasyonların çevresel değişime nasıl tepki verdiğini ve bunun etkileriyle nasıl başa çıktığını anlamanın yollarından biri.

İskoçya Doğa Mirası kurumunda insan ve doğadan sorumlu Sally Thomas ise şunları ifade etti:

Bu bulgular iklim değişikliğinin doğal yaşam üzerindeki etkilerinin büyüleyici bir örneği. Artan sayıda araştırma, iklim değişikliğinin Birleşik Krallık'taki ve dünyadaki türleri etkilediğini gösteriyor.

Araştırma akademik bilim dergisi PLOS Biology'de yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU