Kemikler 'Gürcü Hatun'a mı ait? Gürcistan DNA sonuçlarını bekliyor

Gürcistan, Erzurum’daki kazıda bulunan kemiklerin DNA testi sonuçlarını bekliyor. Kazıda çıkan kemiklerin Gürcü Hatun Tamara’ya ait olabileceğini söyleyen Ankara Büyükelçisi Janjgava, ‘Gürcü Hatun’la ilgili buluntular bizim için çok önemli’ dedi

Fotoğraf: AA

 

Erzurum'un Pasinler ilçesinde, defineciler tarafından tahrip edilen tarihi kümbette 11 Ağustos’ta yapılan kazıda, sandukalar, kitabeler ve insan kemikleri bulundu.

thumbs_b_c_ce1311832874a1a0b53feb348ffb9306.jpg
Fotoğraf: AA

 

Kazıdan çıkan sandukaların birisinin üzerinde ‘Sultan Alaaddin" yazısı olduğu belirlendi. Mezardan çıkan ve DNA testine tabi tutulacak insan kemikleri, Konya'da bulunan Selçuklu sultanlarının DNA sonuçlarıyla karşılaştırılarak mezarın Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat'a ait olup olmadığı belirlenecek.

thumbs_b_c_819ccdea7f86f8210688e5098d0a607d.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Mezardan çıkan ve bir kadına ait olduğu düşünülen kemikler ise Gürcistan’da heyecan yarattı. Kemiklerin Gıyaseddin Keyhüsrev'in eşlerinden biri, 2. Alaaddin Keykubat’ın annesi olan Anadolu’da Gürcü Hatun adıyla tanınan Tamara’ya ait olduğu iddia edildi.

Erzurum Valisi Okay Memiş'i makamında ziyaret eden Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi George Janjgava, ‘bulunan kadın kemiklerinin büyük bir ihtimalle Gürcü Hatun’a ait olduğunu’ söyledi.

20191106_2_39174369_49192125.jpg
Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi George Janjgav / Fotoğraf: AA

 

Gürcü Hatun bizim için çok önemli

Kemiklerin Gürcü Hatun Tamara'ya ait olup olmadığının belirlenmesi için kendilerinin de çalıştığını belirten Janjgava, şunları söyledi:

Gürcü Hatun mezarıyla ilgili ortaya çıkan bulgular bizim için çok önemli. Gürcü Hatun Tamara büyük kraliçenin torunudur. Kraliçenin torunu Konya'ya evlenmek için geldi ve sonra Keykubat sultan oldu. Sultan öldü ve Erzurum'da mezarının olduğunu tarihçiler de belirtiyor. Ayrıca Gürcü Hatun, Mevlana'nın müridi olarak biliniyor ve sizin için de önemli. Tarihte Gürcü Hatun'un ölümü, ne zaman öldüğü, beraber verdikleri vasiyet, kaynaklarda var. Kazılarda Sultan 2. Alaaddin Keykubat'a ait olduğu değerlendirilen sandukalar çıktı. Kadın kemikleri de var ve Gürcü Hatun'un olduğu kuvvetli ihtimal. Bizim için çok önemli.

Janjgava, Gürcü Hatun Tamara'nın iki ülke arasındaki bağın sembolü olduğunu belirtti.

Gürcistan ve Türkiye arasında önemli bağlarının olduğunu vurgulayan Janjgava, "Ben de Karadenizliyim. Bakın konuşmam da sizin Trabzonlular gibi" dedi.

20191106_2_39174369_49192126.jpg
Erzurum Valisi Okay Memiş, Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi George Janjgav'ı makamında ağırladı / Fotoğraf: AA

 

İki ülkenin derin bağlarını gösteriyor

Vali Memiş ise buluntularla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Karbon testi ve DNA çalışmalarımız devam ediyor. Adli tıp kurumuyla birlikte çalışmaları tamamlayıp konuyu netliğe kavuşturmak istiyoruz. Kazıların yapıldığı alanı koruma altına aldık. Gürcü Hatun, iki ülkenin derin bağlara sahip olduğunu gösteriyor. Çalışmalar tamamlanınca burayı turizme kazandıracağız. Böylece iki ülke arasında var olan turizm köprüsü bağları da artacak.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU