ABD’de göç dairesinin gözetiminde tutulan Kamerunlu göçmen, ailesinin itirazına rağmen yaşam destek ünitesi kapatılınca öldü

Kamerunlu adam bu yıl ABD göçmenlik dairesi nezaretinde ölen 9. kişi oldu

ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'ni sanık koltuğuna oturtan davada 10 milyon dolar tazminat talep ediliyor (Reuters)

ABD'den sığınma talep eden ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) nezaretinde tutulan bir adamın ailesi, yaşam desteğinin yakınlarının arzusu hilafına sonlandırıldığını söylüyor.

Bu yaz Kamerun'dan kaçarak ABD'ye gelen 6 çocuk babası 37 yaşındaki Nebane Abienwi'nin ailesi, doktorların hayat kurtarıcı önlemleri sürdürmelerini istediklerini belirtiyor.

ICE'nin San Diego'daki Otay Mesa Gözaltı Merkezi'nde tutulurken "tıbbi acil durum" yaşayan Abienwi 1 Ekim'de yaşamını yitirmişti.

Çaresizlik içinde cevap arayan ailesi, aynı zamanda Abienwi'nin naaşını kendi ülkesine götürmek istiyor. Abienwi'nin şu ana kadar vize talebi iki kez geri çevrilen kardeşi, Kaliforniya'ya gidip bazı soruların cevabını alabilmek için Güney Afrika ve Kamerun'daki ABD büyükelçilikleri arasında mekik dokuduğunu söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nebane Abienwi'nin erkek kardeşi Akongnwi, kardeşinin cesedini teşhis etmek ve tabut mühürlenmeden önce naaş üzerinde geleneksel görevlerini yerine getirmek istediğini belirtiyor. Akongnwi ayrıca, aileden biri Kaliforniya'ya gelene kadar kalmasını istedikleri halde Nebane'nin nefes almasını sağlayan suni solunum cihazını doktorların neden çıkardığını da öğrenmek istiyor.

Kamerun'da hedef olabilecekleri endişesiyle sadece ilk ismini veren Akongnwi, USA Today'e yaptığı açıklamada "Biz bunu onaylamadık (...) Yüzde yüz, kesinlikle onay vermedik" diyor.

Akongnwi, 30 Eylül'de sağlık yetkilileriyle konuştuğunu ve kendisine kardeşinin beyninde aşırı kanama yaşandığının ve onu hayatta tutan tek şeyin suni solunum cihazı olduğunun söylendiğini ifade ediyor.

Ailenin daha sonra, aile mensuplarından biri gelip de yaşam desteğinin sonlanıp sonlanmayacağı kararı verene kadar Nebane'nin hayat destek ünitesine bağlı kalması kararını verdiğini belirtiyor.

 

 

Hakkında ICE tarafından detaylı bir rapor yayımlanan Kamerunlu adamın ölümüyle birlikte bu yıl Amerikan göçmen merkezlerinde 9 göçmen hayatını kaybetti. Rapora göre, Kaliforniya gümrük kapısında yetkililere teslim olan Nebane buradan gözaltı merkezine götürülmüştü.

ICE, yetkililerin mevcut ilke ve standartlara uygun hareket edip etmediğini tespit için ölümün gözden geçirildiğini belirtti.

Nebane, köyünü tehdit eden silahlı çatışmalar sebebiyle Kamerun'dan kaçmıştı. 2010'da 500 Kamerunlu sığınma talebinde bulunurken, ülke geneline yayılan şiddet olayları sebebiyle bu sayı 2017'de bin 800'e tırmanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU