Bir yılda yurt dışına göç yüzde 20 arttı

2018 yılında 137 bin kişi Türkiye’yi terk etti

Fotoğraf: AA

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete'de sayısında yayımlandı.

Programda Türkiye'nin göç sorunuyla ilgili yaşadığı başlıklar özetlenirken, yurt dışında 6.5 milyon Türkiye kökenli göçmenin yaşadığının tahmin edildiği belirtildi.

Bu rakamın önemli bir kısmının 1960’lı yıllardan itibaren Avrupa ülkelerine göçen vatandaş ve aile fertleri olduğu belirtilirken 2018 yılında yurt dışına göç eden Türkiye vatandaşı sayısının bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 137 bine ulaştığı kaydedildi.

Raporda yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli vatandaşlarla ülkenin bağının artırılması için bir dizi tedbir de yer aldı.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Ülkenin geleceğinden umudunu kesen, kaygıları artan, yönetim şeklinden memnun olmayanlar, başka ülke vatandaşlığına geçip vatanını terk ediyor” dedi.

Toprak, sözlerine şöyle devam etti:

Özellikle varlıklı kesim, Yunan Adaları'nda, Karadağ'da, Makedonya'da, Portekiz'de gayrimenkul satın alıp, yatırım yaparak o ülkenin vatandaşı oluyor ve ülkesini terk ediyor. Türkiye'de iş bulamayan, emeğinin karşılığını alamayan ve değer verilmeyen nitelikli insanlarımız da kaçıyor, beyin göçü hızlanıyor. Bizim bir tek vatanımız var bu yapılan doğru değil ama iktidarın hataları nedeniyle insanlar vatanlarını terk edecek noktaya geliyor.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU