Şili protestoları: Devlet Başkanı Sebastian Pinera istifa etmeyeceğini açıkladı

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, yoğun hükümet karşıtı protestolara rağmen BBC’ye verdiği röportajda istifa etmeyeceğini ve döneminin sonuna ulaşacağına inandığını söyledi

Pinera daha önce, "Güçlü bir düşmana karşı savaş halindeyiz" demişti (Reuters)

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, ekim ayında açıklanan ulaşım ve elektrik zamları üzerine şiddetlenen hükümet karşıtı protestolara rağmen, “Demokratik olarak Şilililerin büyük bir çoğunluğu tarafından seçildiğini” belirterek istifa etmeyeceğini söyledi. BBC’den Katy Watson’ın sorularını yanıtlayan Pinera, protestoların kaynağı olan ülkedeki artan eşitsizlikte sorumluluğu olduğunu kabul etse de bu konuda “yalnız” olmadığını belirtti. 

69 yaşındaki milyarder devlet başkanı, protestoların ülkede “her şeyi” değiştirdiğini belirtirken, “Daha iyisini umut ediyorum” dedi. 

Devlet başkanı olarak görevime inancım var ve bu göreve uyum sağlamaya, vatandaşlarımın yaşam kalitesini yükseltmeye yemin ediyorum.

19-26 Ekim tarihlerinde ilan edilen OHAL sürecinde 23 kişinin hayatını kaybettiği, bin 218 kişinin yaralandığı ve 9 bin 203 kişinin gözaltına alındığı aktarılmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görevde olduğu sürede kaydedilen başarıların yok sayıldığını dile getiren Pinera, “organize şiddet ve vandalizm” diye tanımladığı eylemlere karşı önlem alınması gerektiğini belirtti. Pinera, polisin orantısız güç kullandığına dair iddialaraysa yargının konuyla ilgilendiğini belirterek cevap verdi.

 

cnn.jpg
Eylemlerde çok sayıda kişi yaralanmıştı (CNN Chile)

 

Pinera daha önce yaptığı açıklamada, “Güçlü bir düşmana karşı savaş halindeyiz” demişti. Reuters’ın aktardığına göre, merkez sağda yer alan siyasetçi 2017’de oyların yüzde 54,47’sini alarak seçilmiş olmasına rağmen şu an sahip olduğu destek sadece yüzde 14. Bu, Augusto Pinochet’nin 1973-1990’daki askeri rejiminden bu yana kaydedilen en düşük oran. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU