ABD’de Nusret’e 236 bin dolarlık ceza verildi, davacılar ne söyledi?

Sahip olduğu restoranlar ve tuz serpme hareketiyle dünya çapında üne kavuşan "Salt Bae" lakaplı Nusret Gökçe, New York’taki şubesinde bahşiş anlaşmazlığı nedeniyle geçtiğimiz yıl işten kovulan dört Türk çalışanına tazminat ödeyecek

New York'taki Nusr-Et Steakhouse'un eski garsonları Süleyman Küçür, Onur Usluca, Yunus Delimehmet ve Batuhan Yunkuş'a toplam 1 milyon 236 bin Türk lirası ödenmesine hükmedildi / Kolaj: Independent Türkçe

Restoranlar zinciri sahibi Nusret Gökçe, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentinde mahkemelik oldu.

Manhattan'daki Nusr-Et Steakhouse'un dört çalışanı, eski patronları hakkında “bahşişlerinin gizlendiği ve kendilerine mobbing uygulandığı” iddiasıyla ocak ayında dava açtı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Süleyman Küçür, Onur Usluca, Yunus Delimehmet ve Batuhan Yunkuş, bahsiş havuzunda biriken paranın kendilerinden gizlendiğini, bu parayı görmeyi talep ettiklerinde mobbinge maruz kalarak iş akitlerinin feshedildiğini iddia etti. 

Çalışanların Federal Mahkeme'de açmış oldukları dava, ekim ayında sonuçlandı. Amerikan mahkemesi, işten çıkarılan Türk çalışanlara kaybettikleri maaşlar ve diğer haklar için ödeme yapılmasına karar verdi.

Taraflarca mutabık kalınan ve Ulusal İşçi-İşveren İlişkileri Kurulu (NLRB) tarafından onaylanan Sulh Anlaşmasına göre davacılara toplam 236 bin 870 dolar (yaklaşık 1 milyon 361 bin Türk lirası) tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.

nusret çalışanlar indy tr
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Mahkeme alınan karar gereği çalışanlara ödemenin yapılacağının duyurulmasını istedi. Bunun üzerine ödemenin yapılacağına ilişkin Nusret Gökçe imzalı bir yazı, çalışanların soyunma odalarının girişine asıldı.

Söz konusu belgede, şu ifadeler yer aldı: 

Süleyman Küçür, Onur Usluca, Yunus Delimehmet ve Batuhan Yunkuş’a, onları işten çıkardğımızdan dolayı kaybettikleri maaşlar ve diğer haklar için ödeme YAPACAĞIZ.

Süleyman Küçür, Onur Usluca, Yunus Delimehmet ve Batuhan Yunkuş’un işten çıkarılmalarına ilişkin tüm referansları dosyalarımızdan ÇIKARACAĞIZ ve bu işlemin yapıldığını ve işten çıkartılmanın kendilerine karşı hiçbir şekilde kullanılmayacağını kendilerine yazılı olarak BİLDİRECEĞİZ.

Süleyman Küçür, Onur Usluca, Yunus Delimehmet ve Batuhan Yunkuş’a eski görevlerine derhal ve tam olarak geir dönmeleri ÖNERİLDİ ve her biri işe geri dönme hakkından feragat etti.

Süleyman Küçür, Onur Usluca, Yunus Delimehmet ve Batuhan Yunkuş'a toplu geri ödeme ödülünden mütevellit olacak olumsuz vergi sonuçları içinödeme YAPACAĞIZ.

Geri ödeme ödülünü uygun takvim çeyreklerine tahsis eden sosyal güvenlik idaresine bir rapor SUNACAĞIZ.

Yasanın 7. bölümünde belirtilen haklarınıza herhangi bir şekilde veya benzer şekilde müdahale ETMEYECEĞİZ." 

 

 


Independent Türkçe söz konusu davaya ilişkin söz hakkı vermek için Nusret Gökçe ve avukat Özlem Şengelen'e ulaşmaya çalışsa da yanıt alınamadı.

Yunkuş: ABD’de çalışanın hakkını yiyemezsiniz, biz bunu göstermek istedik

Independent Türkçe'ye konuşan davacılardan Batuhan Yunkuş, daha önce New York’ta pek çok restoranda çalıştığını ve garsonların bahşiş havuzundan kendi paylarına düşen miktarı görmesinin standart bir uygulama olduğunu belirtti.

Davacılar adına konuşan Yunkuş, Manhattan’daki Nusr-Et Steakhouse’ta bahşişleri görmek istediklerinde çalışma saatlerinin değiştirilip, kendilerine "mobbing" uygulandığını öne sürdü:
 

Biz bahşişleri görmek istedik. Bu kimsenin maaşı değil, dolayısıyla görmek yasak değil, yasal. Ama onlar bize ‘maaş gizliliği’ adı altında ‘Bahşişleri söyleyemeyiz’ dediler. Uçurum vardı. Bazen çok, bazen az geliyordu.

Bir ay ‘Bahşişleri 150 bin dolar eksik yatırmışız’ denilerek, ekstra 2 bin dolar bahşiş ödediler. Zaten eksik ödendiğine şüpheleniyorduk.

Restoranda 90 saat çalışan da vardı, 40 saat çalışan da...  Ama yasal hakkımız olan bahşiş havuzunu görmemize engel olunuyordu.

Kime ne kadar bahşiş düşüyor, bunu görelim ve herkes alacağını bilsin, hak geçmesin istedik.

Hakkımızı arayıp, soru sorunca, bize düşman oldular, mobbing uygulamaya başladılar ve sonrasında kovdular.

 

Nusret ve mumyası Instagram @nusr_et.jpg
Nusret Gökçe'nin Kapalıçarşı'da açtığı restoranında tuz serpme hareketi yapan mumyası yer alıyor. Fotoğraf: Instagram/@nusr_et


"Nusret'e sıkıntılarımızı söyledik, dinlemedi"

Batuhan Yunkuş, çalıştıkları süre boyunca yaşadıkları sıkıntıyı Nusret Gökçe’yle konuştuklarını ancak sonuç alamadıklarını savundu.

Davacılar tazminatın yanı sıra işe dönüş hakkı da kazandı.Ancak Nusr-Et Steakhouse’taki işlerine dönmek istemeyen çalışanlar, "Amacımız işe dönmek değil, hakkımızı almaktı” dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU