Eski HDP EŞ Başkanı: Beni tankla, topla da kovsanız yine bu ülkeden gitmem

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklu yargılandığı davada, mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini belirterek reddi hakim talebinde bulundu

Fotoğraf: AA - Figek Yüksekdağ

DW Türkçe’nin haberine göre, Türkiye'de hakkındaki “terör soruşturması” kapsamında Kasım 2016’da tutuklanan eski Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklu yargılandığı ve kendisiyle ilgili 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesiyle oluşturulan davada hakim karşısına çıktı.

“Ülkenin tek adamı var”

Sincan cezaevi kampüsü içindeki Ankara 16'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün başlayan duruşmada Figen Yüksekdağ’a, "örgüt yöneticiliği, örgüt propagandası yapmak, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek, suç işlemeye tahrik" suçlamaları yöneltiliyor ve Yüksekdağ’ın 30 yıldan 83 yıla kadar hapsi isteniyor. Duruşmayı çok sayıda HDP’li vekil ve avukat izledi.

"Bu ülkenin hakimi, savcısı var ama her şeyden önce tek adamı var" sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı işaret eden Yüksekdağ, siyasi iktidarın 'yargılama oyunlarıyla' milletvekilliğinin düşürüldüğünü söyledi.

"Asıl şüpheli yargı kurumudur"

"Bedenini açlık grevine yatıran tüm tutsakları saygıyla selamlıyorum. Bazen İmralı kapısını açmak bize barışın ve özgürlüğün kapısını açar. Kapı açmayı gözardı etmeyelim" diyen Yüksekdağ, tutukluluğunun devamına gerekçe olarak gösterilen 'kaçma şüphesi'ne sert tepki gösterdi.

Yüksekdağ, "Beni tankla, topla kovsanız yine bu ülkeden kaçıramazsınız. Benim kaçma şüphem yoktur. Asıl şüpheli olan, tüm güvenilirliğini yitirmiş yargı kurumudur" dedi.

“Türkiye’de karanlık kol geziyor”

AK Parti iktidarının tüm kamuoyunu antidemokratik uygulamalara alıştırmaya çalıştığını, Türkiye’de karanlığın kol gezdiğini, ülkedeki tüm demokratik kurumların dağıtıldığını öne süren Yüksekdağ, HDP’nin demokrasi arayışından vazgeçmeyeceğini söyledi. 

Yüksekdağ, mahkeme heyetine "Mahkemenizin vermiş olduğu kararlarda, siyasi iktidarın baskısı altında olduğunuz ve tarafsızlığınızı yitirdiğiniz ortadadır. Bu nedenle heyetinizin yargılamadan çekilmesini talep ediyorum" sözleriyle savunmasını tamamladı.

Para cezasına çarptırılmıştı

Tutuklu bulunduğu ana davanın yanı sıra Yüksekdağ hakkında devam eden 10 ayrı dava bulunuyor. Tutuklandığı 4 Kasım 2016’dan beri hakkında açılan ve sonuçlanan 6 davadan hapis, bir davadan para cezası verildi. 

Yüksekdağ, 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan 7 bin lira para cezasına da çarptırılmıştı. Avukatları, HDP’li Yüksekdağ’ın ana davasıyla birleşen davaları olduğuna da dikkat çekti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU