ABD'li ırkçı, Norveç'teki aşırı sağcı konferansta konuşamadan gözaltına alındı

Güvenlik servisinin sözcüsü, “Şiddete yol açabilme tehlikesi mevcut” dedi

Oslo’da düzenlenmesi planlanan “İnsan Biyoçeşitliliği” konulu Scandza Forum konferansının posteri

Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan bir ABD’li, Norveç’teki uluslararası aşırı sağ konferansındaki konuşmasına saatler kala gözaltına alındı.

Polis güvenlik servisi PST, Greg Johnson’ın göç yasası uyarınca ulusal çıkarlara tehdit oluşturduğu için gözaltına alındığını söyledi.

PST sözcüsü Martin Bernsen, “Aşırı sağcı ideolojiyi savunuyor ve onlarla irtibat halinde. Şiddete yol açabilme tehlikesi mevcut” diye konuştu.

Yetkililer bu hafta Johnson’ı sınır dışı ederek ABD’ye geri göndermek istiyor.

Karşı Akım Yayıncılık (Counter-Currents Publishing) isimli alternatif sağ kurumu yöneten Johnson’ın Yahudi karşıtlığı ve ırkçı görüşleriyle bilinen aşırı sağ ağı Scandza Forum’da yer alması planlanmıştı.

Johnson sadece beyazlara özgü eyalet talebini dile getirmişti ve ırkçılık karşıtı "nefret etme UMUT et" (HOPE not hate) grubuna göre bir defasında “aşırı nezaketin Hitler’in en büyük kusuru olduğunu” iddia etmişti.

Oslo’daki konferans için yola çıkmadan önce Johnson, Norveç haber sitesi Filter Nyheter’in aşırı sağcı terörist Anders Breivik’e destek verdiğine dair iddiasına yönelik “girişimi engellemek için yaygara koparıyor” diyerek yakınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternet sitesinde Breivik hakkındaki yazılarının “bağlamı dışına çıkarıldığını” öne sürmeden önce, “Her zaman tutarlı bir biçimde şiddeti ve terörizmi lanetledim” dedi.

Johnson ayrıca, “Aslına bakılırsa o metin Breivik’in işlediği suça dair kurduğu mantığı tartışıyordu” diye ekledi.

Etkinlikte yer alan konuşmacılardan bir diğeri de ırklar arasındaki farklar hakkında yazan Britanyalı akademisyen Edward Dutton’du.

Bernsten, PST’nin “bu sosyal çevreyi olabildiğince küçük tutmaya çalıştığını” belirtti. Aftenposten’e yaptığı açıklamada, “Diğerlerini daha aşırı bir yönde radikalleştirmeye çalışanların durdurulması önemli” ifadelerini kullandı.

Norveç’in başkentinde cumartesi yapılan Scandza Forum konferansını yaklaşık 50 gösterici “sokaklarımızda ırkçılığa hayır” sloganıyla protesto etti.

Associated Press’ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU