Reuters: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongre kararları nedeniyle ABD ziyaretini iptal edebilir

Trump’ın daveti üzerine 13 Kasım’da Washington’da olması beklenen Erdoğan’ın, ABD Temsilciler Meclisi’nin 1915 olayları ve Türkiye’ye yaptırım konusunda aldığı kararlar nedeniyle gezisini iptal edebileceği konuşuluyor

Erdoğan ile Trump, 29 Haziran'da Japonya'nın Osaka kentindeki G20 Liderler Zirvesi'nde bir araya gelmişti / Fotoğraf: Reuters

Londra merkezli haber ajansı Reuters’un Türkiye’den 3 üst düzey yetkiliden, Erdoğan’ın ABD ziyareti ile ilgili bilgi aldı.

Ajansı bir Türk yetkiliye dayandırdığı bilgiye göre, 13 Kasım’da Washington’da ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesi beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylama nedeniyle ABD gezisini iptal edebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’a konuşan Türk kaynak, “Kongre’de atılan adımlar, iki ülke arasındaki ilişkileri ciddi biçimde zarar veriyor. Bu kararlar nedeniyle Erdoğan’ın ziyareti beklemede” derken, nihai kararın henüz verilmediğini kaydetti.

İsmini açıklamayan bir diğer yetkili ise, “ABD, Türkiye’deki mevcut siyasi iklimi kullanarak bu tasarıları geçirdi” dedi.

“Trump ile Erdoğan arasında güçlü bir bağ var”

Bir başka kaynak, Türkiye’nin Rus savunma sistemlerini satın alması, Suriye’de operasyon başlatması nedeniyle Kongre’nin öfkelenmesine yol açması ve Ankara’nın ABD Başkanı’nın açıklamalarını “kararsız” bulmasına rağmen Trump ile Erdoğan arasında güçlü bir bağ olduğunu söyledi. 

Kalın’dan “iptal edilebilir” mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bugün yaptığı basın toplantısında, “Suriye’deki gelişmeler, ikili ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular bizim önceliğimizdir. Ziyaretin amacı da budur. Eğer bu hedefe ulaşabileceğimize dair tereddütlerimiz izole olmazsa, bu ziyaretin gerçekleşmemesi de mümkündür” ifadelerini kulanmıştı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü ziyaretle ilgili gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, “Henüz kararımı vermedim, soru işaretleri var” diyerek, ziyaretin iptal edilebileceği sinyalini vermişti.

ABD Başkanı Trump, Ekim ayının başında "çok iyi anlaşıyoruz" dediği Erdoğan'ı davet ettiğini duyurmuş, Erdoğan da konuyla ilgili ilk açıklamasında, "13'ünde tabii ki bu davete icabet edeceğiz. Bir heyet olarak giderek oradaki görüşmelerimizi yapacağız" demişti.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın ardından ABD Temsilciler Meclisi’nde 1915 olaylarının “soykırım” olarak kabul edilmesi ve Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulanmasını ön gören tasarılar, oy çokluğuyla kabul edilmişti. Bu karar, Ankara’nın tepkisine yol açmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU