Jane Fonda: Greta Thunberg için endişeleniyorum

Fonda, "Eleştiri alırsa fark yarattığı için aldığını anlıyor" dedi

Yıllar önce Vietnam Savaşı karşıtı protestolarda yer alan Jane Fonda, şimdi aynı duruşu iklim değişikliği hareketi konusunda gösteriyor (AP)

Jane Fonda, Greta Thunberg için “endişe” duyduğunu ve genç çevre aktivistiyle bir gün tanışmak istediğini söyledi.

Fonda, Washington DC'deki iklim değişikliği protestolarına katıldığı için geçen birkaç hafta içinde birden fazla kez gözaltına alınmıştı.

The Grace and Frankie dizisinin yıldızı, haftalık protesto gösterileri düzenleyen “Fire Drill Friday” hareketinin Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerinin çalışmalarından ilham aldığını söyledi.

 

 

BBC'ye verdiği yeni röportajda ünlü oyuncu, dünya çapındaki iklim grevi hareketinin yüzü haline gelen 16 yaşındaki İsveçli öğrenci için endişesini dile getirdi.

Fonda, “Onun için endişeleniyorum, evet. Onunla tanışmadım, bir gün tanışmayı umuyorum” dedi.

81 yaşındaki oyuncu, Thunberg'in Asperger sendromundan bahsetme şeklinden gurur duyduğunu vurguladı. Thunberg, daha önceki bir açıklamasında "farklı olmak bir süper güçtür" demişti.

Fonda, “Asperger sendromundan süper gücü diye bahsediyor ve haklı olduğunu düşünüyorum. Eleştiri alırsa bunun nedeninin fark yaratması ve bunun da insanları korkutması olduğunu anlıyor” dedi.

Röportaj sırasında Fonda, bugünün genç aktivistlerinin, kendisinin aktivizme atıldığı daha genç yaşındaki halinden "daha akıllı, daha stratejik ve daha politik" olduğuna inandığını belirtti.

İki Oscarlı oyuncu, katıldığı Vietnam Savaşı karşıtı ve sivil haklar hareketi yanlısı kampanyalar da dahil, onlarca yıldır politik aktivizmle uğraşıyor.

Fonda, mevcut iklim krizi hareketine öncülük eden genç çevre aktivistleri için şunları söyledi:

Çeşitliliğin önemine çok daha duyarlılar. Bahsettiğimiz şeylerin birçoğunun beyaz tenli olmayan topluluklar ve yerli halklar üzerinde haddinden fazla etkisi var. Bu nedenle mitingde beyaz tenli olmayanların, yerli halkın ve gençlerin olması önemli. Bu, beyaz elit bir iklim eylemi olamaz.

Fonda, mitinglerinde çeşitlilik olmasına rağmen, gözaltına alındığında beyaz ve ünlü olma ayrıcalığından faydalandığının farkında olduğunu söyledi.

The Klute filminin yıldızı, iklim krizi konusundaki farkındalığı artırmak için protesto eylemleri düzenlemesinin zihin sağlığına nasıl fayda sağladığını da anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fonda, “Bir süredir yeterince şey yapmadığımı bildiğim için rahatsızdım. Pek çok kişi gibi benim de içim rahat değildi çünkü elimden geleni yapmadığımı biliyordum ve ünlü biri olduğum için çok daha fazlasını yapabilirim. Bunu yapmaya karar vermeden önce süper mutlu bir insan değildim. Hiç kuşku yok ki bu, seni iyi hissettirir" diye konuştu.

Cuma günü The Ellen DeGeneres Show'a katılan Greta Thunberg'e iklim değişikliğini tartışmak üzere ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmeye açık olup olmadığı sorulmuştu.

Çevre aktivisiti, Ellen DeGeneres'e, "Bunu neden yapayım, anlamıyorum” diye yanıt verince bu cevap stüdyodaki izleyiciler tarafından alkış ve tezahüratlarla karşılanmıştı.

Thunberg, “Ona daha önce duymadığı bir şey söyleyebileceğimi sanmıyorum ve böyle bir görüşmenin gerçekten sadece zaman kaybı olacağını düşünüyorum” diye eklemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU