Yeni dönemde 15, öncekinde 95 belediyeye kayyum atandı

31 Mart seçimlerinde üçü Büyükşehir, 69 belediye kazanan HDP’ye yönelik kayyum atması sürüyor. Kızıltepe Belediyesi’ndeki uygulamayla 15 belediyenin yönetimi değişti. Daha önce DBP’li 102 belediyenin 95’ine kayyum atanmıştı

HDP'li belediyelere kayyum atamaları devam ediyor / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediyelere yönelik kayyum atama uygulaması devam ediyor. Son olarak Kızıltepe Belediyesi’nde yapılan atamayla birlikte 15 HDP’li belediyenin idaresi kayyumlara geçti.

31 Mart seçimlerinde bölgede toplam 69 belediye başkanlığı kazanan HDP’de, ilk kayyum ataması büyükşehir belediyeleri ile başladı.   

Kayyum uygulamasından nasibini alan ilk belediyeler, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri oldu. Üçünün de yönetimi aynı günde değişti. 

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ı "terör örgütüyle iltisak-irtibatı olduğu", "terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu" gerekçesiyle görevden aldı ve valileri vekil olarak atadı.
 

Van belediyesi
HDP'li belediyelere kayyum atamaları devam ediyor / Fotoğraf: AA


Başkanların hakkındaki soruşturma ve kovuşturmalar 

Görevden alınan belediye başkanlarından Adnan Selçuk Mızraklı hakkında bir kovuşturma ve sekiz soruşturma, Ahmet Türk hakkında iki kovuşturma ve dört soruşturma, Bedia Özgökçe Ertan hakkında da bir kovuşturma ve altı soruşturma dosyası bulunuyor.

17 Eylül’de kayyum atanan dördüncü HDP’li belediye Diyarbakır’ın Kulp belediyesi oldu. Son olarak bugün Kızıltepe Belediyesi’ne atanan kayyum ile HDP’nin 31 Mart seçimlerinde kazandığı 69 belediyeden 15’ine kayyum atanmış oldu.

Alınma gerekçesi: Teröre yardım ve yataklık

Edinilen bilgilere göre, kayyum atanan HDP’li belediyeler şöyle: 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir, 17 Eylül’de Kulp, 18 Eylül’de Erzurum Karayazı, 18 Ekim Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin, 22 Ekim’de Kayapınar, Bismil, Kocaköy ve Erciş, 29 Ekim Cizre, 2 Kasım’da Saray ve son olarak bugün Kızıltepe Belediyesi. 

HDP’li belediye başkanlarının görevden alınmasının gerekçesi ise hep "terör örgütüyle iltisak-irtibatı olduğu", "terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu" olarak gösterildi. 

Beş yıl önce de aynı durum yaşandı 

Geriye kalan HDP’li 54 belediyenin akıbeti bilinmezken 31 Mart 2014 seçimlerinde büyük başarı elde eden Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) elde ettiği belediyelerin birçoğuna kayyum görevlendirilmişti. 
 

Kızıltepe Belediyesi
Kızıltepe ile beraber toplamda 15 HDP'li belediyeye kayyum atanmış oldu / Fotoğraf: İHA


DBP, 31 Mart 2014’te katıldığı yerel seçimlerde üçü büyükşehir olmak üzere toplamda 102 belediyede seçimi kazandı. 

Ancak İçişleri Bakanlığı’nın 11 Eylül 2016’da başladığı kayyum atamaları ile Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri ile Hakkari, Siirt, Şırnak ve Batman il belediye başkanlıklarının da içinde olduğu 95 belediye başkanını görevden aldı. 

Bazı başkanlar hâlâ tutuklu

Görevden alınan belediye başkanlarının yerine vali ve kaymakamlar kayyum olarak atandı. Böylelikle DBP’nin kazandığı 102 belediyeden 95’ine kayyum atanmış oldu. 

2014’te DBP’den seçilen ve yerlerine kayyum atanan belediye başkanlarından Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk tahliye edilirken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Van Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, Tunceli Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul ve çok sayıda başkan hâlâ tutuklu.
 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU