MAZLUMDER: İstanbul’da Suriyeliler için kayıt kapatıldı

MAZLUMDER’den yapılan açıklamada, Suriyeli sığınmacıların, İstanbul’da kayıtlı ve geçici koruma kimlik belgesine sahip olmalarına rağmen, ülkelerine gidip geldiklerinde, “çıkış” yaptıkları için kimliklerinin iptal edildiğini ileri sürüldü

Fotoğraf: AFP

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Türkiye’de yaşayan Suriyelilerden ülkelerine gidip gelenlerin kimliklerinin iptal edildiğini iddia etti.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Göç İdaresi’nden kaynaklanan kimlik problemi sebebiyle son dönemlerde yoğun şekilde başvuru yapıldığın belirtildi.

Gelen başvuruların ortak noktasının, İstanbul’da kayıtlı ve geçici koruma kimlik belgesine sahip olmalarına rağmen Suriyelilerin, ülkelerine gidip geldiklerinde “çıkış” yaptıkları için kimlikleri iptal edildiği ifade edildi.

Suriye’ye gitmen nedeninin genellikle cenaze, hastalık, akraba ziyareti gibi insani gerekçelere yapıldığı dile getirilen açıklamada, “Fakat ziyaret izni için başvurdukları kurumlarda “geri dönüş” belgesi imzalatılmakta, bunun ne anlama geldiğini ancak Türkiye’ye döndüklerinde fark ederek kimlik haklarını kaybettiklerini anlamaktadırlar. Bu kişilerin tüm aile üyeleri İstanbul’da kayıtlıdır ve geçici koruma kimlik belgelerine sahiptir” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İstanbul’da kayıtlar kapatıldı”

İstanbul’a kayıtların kapatıldığı, mağdurların başka illere yönlendirildiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

Yönlendirilen ilden başvuru yaptıklarında kayıtları İstanbul’da görüldüğü için başvuru yapamayacakları söylenerek kayıtları alınmamaktadır. Dernek olarak müşahede ettiğimiz üzere tekrar İstanbul’a gelip başvuru yapmak isteyen mağdurlar ise “kimlikleri olmadığı” gerekçesiyle İstanbul Göç İdaresi Müdürlüğü kapısından içeriye bile alınmamaktadır. Kapıdaki memurun yönlendirmesi ile göç müdürlükleri arasında mağdurların mekik dokuduğu yine derneğimiz tarafından gözlemlenmiştir. Sonuç olarak çaresizlik içerisindeki mağdurlar kimliksiz bir şekilde yaşamaya mecbur bırakılmaktadır.

Derneğe müracaat eden Suriyelilerin yaşadıklarına ilişkin trajik örneklerin verildiği açıklamada, “İstanbul Valiliği tarafından Suriyelilere “kayıtlı oldukları illere gitmeleri için” verilen süre bitmiş, ancak gerçekten mazereti olanların tespit edileceği etkin bir yol gösterilmemiştir. Etkin bir araştırma yapılmadan kimliksiz olarak İstanbul’da yaşayan Suriyelilerin kamplara veya sınır dışı edilerek Suriye’ye gönderilmesi temel insan haklarının ihlaline yol açacak ve aileleri parçalayacaktır” ifadelerine yer verildi. 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU