Savaş eve gelirse: Afgan savaşının yaralıları ve “cellatları”

Fotoğrafçı Giulio Piscitelli, 18 yıllık savaşın neden olduğu yaralanmaları ve yaralanmalara sebebiyet veren nesneleri belgelemek için Afganistan’daki hastaneleri gezdi

5 yaşındaki Meftun, Kapisa eyaletinin Tagab bölgesinde Afgan ordusuyla Taliban milisleri arasında çıkan çatışmada yaralandı. Bir roketin patlamasıyla sol gözünü kaybetti ve göğsünün her yerinden yara aldı (Giulio Piscitelli)

İtalyan fotoğrafçı Giulio Piscitelli’ye savaşın acımasızlığını gösteren Afgan hastanesindeki 6 yaşındaki kız çocuğuydu. Küçük kız, Helmand’daki evlerinin yakınında muhtemelen AK-47 tüfeğinden çıkan iki mermiyle vuruldu. Fakat mermiler karşıt kuvvetler – biri isyancı, diğeri Afgan güvenlik kuvvetleri – tarafından sıkıldı. Piscitelli, “Bu, barışa teşvik edecek ‘haklı’ bir savaşın veya şiddetin bulunmadığının kanıtıydı. George Carlin’in dediği gibi ‘Barış için savaşmak bekaret için sevişmeye benzer’– şiddetin gerçekten bedelini ödeyenler bütün bunların ortasına sıkışmış olan sıradan insanlar” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Piscitelli geçen sene yaralı kız çocuğuna rastladığı sırada savaşın, yoksulluğun ve kara mayınlarının kurbanlarına ücretsiz sağlık hizmeti veren uluslararası insani yardım kuruluşu Emergency tarafından işletilen Kabil ve Leşkergah’daki cerrahi klinikleri dolaşıyordu. Kız çocuğu, Piscitelli’nin Afganistan’da 18 yıllık savaşın hayatlarını delik deşik ettiği kişilerin hikayelerini paylaşmak için çalışırken karşılaştığı bazı kurbanlardan sadece biriydi. 

 

1.jpg

10 yaşındaki Walas Bibi (solda) orduyla Taliban arasındaki çatışmada iki mermiyle kolundan ve midesinden yaralandı. 8 yaşındaki Zübeyde (sağda) su getirmeye gittiği sırada atılan bombanın şarapnel parçasıyla bacaklarından yaralandı (Giulio Piscitelli)

 

Piscitelli daha önce başka savaş bölgelerinde çalışmış olmasına rağmen dehşete düşmüştü çünkü bugün Kabil gibi büyük bir şehirde yalnızca savaş yaralılarına ayrılmış bir hastaneye ihtiyaç var. “Dünya utanmalı” diyen Piscitelli, Emergency hastanesinde uluslararası ve yerel personelin tutumundan çok etkilense de hastaneye yatırılan sivillerin sayısıyla şaşkına döndü. Piscitelli, “Onların hepsi savaşın bu ‘aşamasında’ kullanılan bombalarla veya mermilerle vurulmamıştı, çoğu kez geçmişin bitmek bilmeyen artıklarıyla; eski kara mayınları ve patlamamış mermilerle yaralanmıştı. 40 yıllık savaşın mirası ve sonuçları beni gerçekten sarstı. Bazı yönlerden mevcut şiddetten çok daha fazla…” ifadelerini kullandı. 

 

2.jpg

Ghazni eyaletinden 12 yaşındaki Cavidullah Muhammed Han, arkadaşlarıyla okuldan dönerken evlerinin yakınındaki bombalamayla yaralandı. Bölgedeki herkesi hedef alan saldırı sırasında 4 parmağını kaybetti ve bacağının birçok yerinden yara aldı (Giulio Piscitelli)

 

Belki de en çok endişe verici olan, ağırlıklı olarak batıda, savaşın Afganistan’da neredeyse bittiği düşüncesi. Piscitelli savaşın kesinlikle bitmediğinde ve bir süredir de ulusun daimi gerçeği olduğunda ısrar ediyor. “Savaş normalleşmiş ve şiddet günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş görünüyor” diyen Piscitelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

Savaşı konuşmaya devam etmek ve acı çekenleri unutmamak önemli. Suriye, Filistin ve diğer yerlerle aynı tuzağa düşme riskimiz var; çok fazla benzer durum mevcut.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı’nın bu duruşu yansıttığı görülüyor. Bakanlık teröristlerin “Afganistan’da saldırılar düzenleme ihtimalinin çok yüksek” olduğunu belirtiyor. Zaruri haller dışında Kabil, Hamid Karzai Havalimanı, Panjshir eyaleti ve Bamian kentindeki güvenliği artırılmış bölgeye seyahat edilmemesi uyarısında bulunan bakanlık, Kabil’in diğer bölgelerine ve Afganistan’ın geri kalanına seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulunuyor.

 

3.jpg

Ambulans yaralı iki genç adamı hastaneye naklediyor (Giulio Piscitelli)

 

Bu yıl içinde The Independent, Ocak 2015’le Eylül 2018 arasında 18 yaşına giren, Birleşik Krallık’a sığınmış 141 çocuğun Afganistan’a sınır dışı edildiğini ortaya çıkardı. Yetişkin olmayanların ötesinde, 4 çocuğu da Birleşik Krallık’ta doğan 47 yaşındaki Zainadin Fazlie, Britanya hükümeti tarafından sınır dışı edildikten sonra memleketi Maidan Wardak eyaletinde Taliban güçleri tarafından vuruldu. Ailesiyle Londra’da 16 yıl yaşayan Fazlie, Nisan 2016’da geri gönderilmeden önce ölüm tehditleri aldığı konusunda uyarmıştı.

 

4.jpg

Marjah bölgesinden 12 yaşındaki Nurehad evinde yatağında uyurken bir mermiyle vuruldu (Giulio Piscitelli)

 

Piscitelli insanların Afganların çektiği acılara tamamen kayıtsız olmadığına inanıyor fakat medyada bu tür konulara gösterilen ilginin seviyesinden endişe ediyor. Piscitelli küresel haber döngüsünün yıldırım hızından dolayı bilinçli hissetmek ve okuduklarımızla ilgilenmek için çabaladığımızdan şüphe ediyor. Piscitelli, “Bu, şiddetin neredeyse her gün yaşanması gerçeğinden hareketle Afganistan’dan gelen haberlerin sürekli bir uğultu – sadece günlük haber akışındaki uğultu haline gelmesinden kaynaklanmıyor” diye ekledi. 

 

5.jpg

18 yaşındaki Anahita, kocası silahını temizlerken çıkan kurşunla vuruldu. Kalça kemiği kırıldığı için sağ bacağını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı (Giulio Piscitelli)

 

Piscitelli hastaneleri dolaşırken kurbanların yaşadıklarını paylaşmaya ve yaralarını kendisine göstermeye istekli olduklarını fark etti. Bu kişiler çektikleri acıları Piscitelli’nin sergileme rolü olduğunu ve kamerasının da yaşadıkları vahşet hakkında mesaj iletmenin iyi bir yolu olduğunu düşünüyorlardı. Piscitelli’nin seyahatinin ürünüyse, çapraz ateşe yakalanan masum siviller için savaşın gerçekliğini ortaya koyan bir dizi ikna edici görüntü; hastane yataklarında oyuncak ayılı pijamalarıyla yaralanmış çocuklar, ambulanstaki yaralanmış genç erkekler, rehabilitasyon tedavisi alan 10 yaşında bir çocuk...

 

6.jpg

Nad Ali bölgesinde Taliban ile Afgan ordusu arasında çatışmada yaralanan 10 yaşındaki Mücahit rehabilitasyon tedavisi alıyor (Giulio Piscitelli)

 

Şaşırtıcı bir biçimde, hayatta kalanların bazı görüntüleri yaralanmalarına neden olan şarapnel parçalarıyla yan yana konmuştu. Bu nesnelerin genellikle hastaların klinik belgelerine eklendiğini fark eden Piscitelli, alışılagelen yaklaşımla, sadece kurbanları sergileyen değil aynı zamanda “cellatları” da gösteren iki kanatlı; şiddetli durumun sebeplerini ve etkilerini gösteren tablolar oluşturmaya başladı.

 

8.jpg

Bir baba, oğlunun patlayıcı maddeyle yaralanması sonrası ilk yardım personeliyle konuşuyor (Giulio Piscitelli)

 

Piscitelli “Bu nesneler savaşın yüzlerinden. Benim için önemli olan amaç, şoke etmek değil gözlemciyi nesneyle kurban arasındaki güçlü bağlantıyı düşünmeye itmekti. Bu, Afgan halkıyla onların hayatındaki savaşın varlığı arasındaki benzer ilişkiyi yansıtıyor” dedi. 

 

9.jpg

Kabil’deki hemşireler, patlayıcı maddenin şarapnel parçasıyla yaralanan ve sağ ayağından ameliyat olan 1 yaşındaki Somaya’nın bakımını yapıyor (Giulio Piscitelli)

 

10.jpg

Bomba yüklü arabanın patlaması sonucu yaralanan bir hasta Kabil’de tedavi görüyor (Giulio Piscitelli)

 

Fotoğraflar yardım kuruluşu Emergency’nin 25. yılını kutlamak için Londra’da Brick Lane’deki Old Truman Brewery’de “Zakhem | Yaralar: Savaş Eve Gelirse” (zakhem Dari dilinde yaraların tercümesi) isimli sergi oluşturmak için toplanıyor. Yardım kuruluşu 25 yıllık sürede 10 milyondan fazla kişiyi tedavi etti, bunların 6 milyondan fazlasıysa Afganistan’da. 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/photography

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU