Hayali seçmen itirazlarında yarın son gün: YSK ne yapacak?

Hayali seçmen haberlerine her gün yenileri eklenirken itiraz sürecinde de sona gelindi. Yarından sonra hayali seçmen itirazı mümkün olmayacak

Hayali seçmen itirazları için 17 Ocak son gün

Ahırda gözüken seçmen de var, hiç olmayan binada kaydı çıkan da, 165 yaşında sandığa gitmeye hazırlanan da... İddialar çok.

Erken seçim için seçmen kütüklerinin askıdan inmesine saatler kala, Türkiye'nin dört bir yanından onlarca farklı hayali seçmen haberi geldi. 

Hayali seçmen iddiaları için itiraz edenler başvurularına yanıt beklerken YSK'ya yeni itirazlar da yapılıyor. Bu itirazlarda 17 Ocak yani yarın son gün.

Seçmen kütüklerinden kendi ikametinde ya da mahallesinde hayali seçmen tespit eden biri ne yapabilir? İtiraz mekanizması nasıl çalışıyor? YSK nasıl harekete geçiyor? İtiraz sürecinin tamamlanmasına saatler kala bu soruların yanıtını derledik:

Seçmen partilere, partiler kurullara

Bir seçmen kendi ikametiyle ilgili itirazın yanı sıra, tanık olduğu hayali seçmen iddialarını da seçim kurullarına taşıyabiliyor.

İtirazlar seçim kurullarına ya da muhtarlık, kaymakamlık ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapılabiliyor, tümü seçim kurullarında toplanıyor. 

Seçim kurullarına yapılacak itirazlar kademeli bir süreçle ilerliyor. İlk itiraz mercii ilçe seçim kurulları. 

İlçe seçim kurulu iki gün içinde karar vermek durumunda. İki günün sonunda ret kararı verirse başvuru sahibi itirazını il seçim kuruluna taşıyabiliyor.

İl seçim kurulunun da iki gün içinde itirazlarla ilgili karar vermesi gerekiyor, son itiraz mercii Yüksek Seçim Kurulu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, parti olarak itirazlarının, partilerinin il başkanlıklarında toplanarak, sırasıyla ilçe, il ve YSK’ya yapıldığını söylüyor.

Kolluk kuvveti kontrol edip tutanağa bağlıyor

Peki seçim kurulları bu itirazları nasıl karara bağlıyor, tespit nasıl yapılıyor? Buna ilişkin süreç de çerçevesi belenmiş bir prosedürle işliyor.

İtiraz üzerine seçim kurulunun talebiyle, kolluk kuvveti itiraz konusu adrese yönlendiriliyor, iddianın doğruluğu araştırılıp sonuç tutanağa bağlanıyor. Bu tutanak seçim kuruluna sunuluyor.

YSK kurulları da bu tutanaklara göre iki gün içinde olumlu ya da olumsuz karar veriyor.

Partili meclis üyelerinin ikametinde hayali seçmenler

Partiler, seçmen kütüklerinin askıdan inmesine saatler kala hayali seçmen iddialarına yönelik çalışmalarını hızlandırdı ancak bugüne kadar kamuoyuna yansıyan onlarca iddia var. 

CHP, İstanbul Adalar’da 500 civarında hayali seçmen tespit ettiği iddiasıyla seçim kuruluna itiraz etti.

Cumhuriyet'te yer alan bir habere göre Üsküdar’da, bir parti meclis üyesinin ikametgahında 40, aynı partiden bir başka meclis üyesinin evinde ise 18 hayali seçmen kaydı vardı.

CHP, Niğde Ulukışla’da 24 Haziran 2018 seçimlerinden bu yana seçmen sayısının bin 700 kişi arttığı iddiasıyla itirazda bulundu.

Urfa'nın Halfeti ilçesine 23 ilden 3 bin 187 seçmen kaydırıldığı iddia edildi. Benzer iddialar Şırnak Merkez ve Uludere’den de geldi. 

165 yaşındaki seçmen Ayşe Ekici

24 Haziran seçimlerinde 32 bin 259 seçmen bulunan Şırnak kent merkezinde, seçmen sayısı 5 bin 616'lık bir artışla 37 bin 875'e yükseldi.

HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, Şırnak Uludere’de, 2018 genel seçimlerinde 5 bin 201 olan seçmen sayısının, 7 bin 163’e çıktığını öne sürdü.

CHP, YSK listelerinde 1854 doğumlu 165 yaşındaki Ayşe Ekici adının bulunduğu, soyadı olmayan 148 yaşındaki Ayşe ve 149 yaşındaki Zülfü isimli kişilerin de listelerde yer aldığını öne sürdü.

Ahırda ve yapımı süren inşaatda hayali seçmenler

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, bir ahırda dokuz seçmenin bulunduğunu öne sürdü.

Üsküdar Selimiye Mahallesi Şerif Kuyusu Sokakta inşaatı süren boş bir binada, 43 sahte seçmene rastlandı.

Beyoğlu ilçesinin Cihangir Mahallesi’ndeki Havyar Sokak’ta bulunan ‘dört katlı’ bir apartmanın ‘beşinci katında’ bir seçmen gözüktüğü de yer aldı.

DAHA FAZLA HABER OKU