İklim Zirvesi'nin yeri son anda değişti: Greta Thunberg Atlantik'in karşı kıyısına otostop çekiyor

İsveçli aktivist, şiddetli siyasi huzursuzluk nedeniyle konferansın Santiago’dan taşınmasından sonra Los Angeles’ta kalakaldı

(AFP)

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg, COP25 İklim Değişikliği Konferansının siyasi huzursuzluk nedeniyle Şili'nin Santiago kentinden alınmasının ardından ABD'de kalakaldı.

BM İklim Zirvesi'ne katılmak için ağustosta güneş enerjisiyle çalışan bir yatla tehlikeli ama karbon-nötr bir yolculuk yaparak Plymouth’tan New York’a giden İsveçli, şimdi Güney Amerika'da süren gösterilerden dolayı zirve Madrid'e taşındığından, Atlantik’in karşı tarafına, Avrupa anakarasına dönmek için sosyal medyaya başvuruyor.
 


Thunberg, Los Angeles'tan attığı tweet'te “COP25 resmi olarak Santiago'dan Madrid'e taşındığı için biraz yardıma ihtiyacım olacak” dedi.

Görünüşe göre dünyanın öteki ucundan yanlış yere seyahat etmişim :) Şimdi kasımda Atlantik'i geçmenin bir yolunu bulmalıyım... Birileri bir ulaşım aracı bulmama yardım edebilirse çok minnettar olurum.

Küresel ısınmanın etkileriyle mücadeledeki kolektif başarısızlıklarından ötürü dünya liderlerini azarladığı 23 Eylül’deki BM konuşmasından önce Thunberg; Barack Obama ile tanıştı, Trevor Noah’la The Daily Show’a katıldı ve Kongre'ye sözünü sakınmadan hitap ederek, yeşil yasalar çıkarmaları için senatörlerin “bilim insanlarını dinlemesini” istedi.

Bunun ardından trenle ve eski Kaliforniya valisi, oyuncu Arnold Schwarzenegger'den ödünç aldığı elektrikli bir arabayla ABD'nin Ortabatı eyaletlerini geçti.

Bu hafta, başka bir çevreci Hollywood yıldızıyla, Greta'yı “çağımızın lideri” diye niteleyen Leonardo DiCaprio'yla buluştu. Los Angeles'ta bir başka iklim mitinginde konuştu ve katıldığı The Ellen DeGeneres Show'da ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmesinin “zaman kaybı” olacağı tezini yineledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Thunberg BM'de yaptığı konuşmayı küçümseyen Trump'a attığı öfkeli bakışın görüntüsünün viral olmasından 5 hafta sonra, programın sunucusuna şunları söyledi: “Onunla görüşmem neden gerekli, anlamıyorum. Ona daha önce duymadığı bir şey söyleyemem. Ve bunun sadece zaman kaybı olacağını düşünüyorum, gerçekten."

Bu arada bir diğer Hollywood efsanesi ve Thunberg'in aktivist yoldaşı Jane Fonda; medyanın yoğun ilgisine maruz kalmasından ötürü genç kızın refahından endişe duyduğunu dile getirdi. Thunberg ise Asperger sendromunun baskıdan korunmada kendisine yardımcı olduğuna inanıyor ve popülaritesinin sömürüldüğüne dair telkinleri önemsemiyor.

BBC'ye konuşan Fonda, “Onun için endişeleniyorum, evet. Onunla tanışmadım, bir gün onunla tanışmayı umuyorum” dedi:

Asperger rahatsızlığından bir süper güç olarak bahsediyor ve haklı olduğunu düşünüyorum. Sözlü saldırıya uğrarsa, bunun nedeninin fark yaratması ve bunun da insanları korkutması olduğunu anlıyor.

Greta Thunberg, Trump’ın kendisine yönelik eleştirilerinin hemen ardından açık konuşmuş, “bilimi teşvik eden gençlerle çocukları tehdit etmek ve onlarla alay etmek için zaman harcamayı seçen" yetişkinleri kınamış ve "Böyle kişiler, kendilerini büyük tehdit altında hissediyor olmalı" demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU