“Doğu Türkistan’ı savunanlar Amerikancı değildir”

İstanbul’da bir araya gelen sivil toplum örgütleri Çin’in Doğu Türkistan politikalarına tepki gösterdi. Basın toplantısında konuşan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Çin’e karşı çıkanlara yapılan “Amerikancı” yakıştırmasını kabul etmediklerini söyledi

İHH Genel Merkezi'nde gerçekleşitiren toplantıya Özgür-Der, İHAK, Mazlumder ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği temsilcileri katıldı

İstanbul’da bazı sivil toplum örgütleri, Çin’in Uygur Türklerine yönelik politikalarına tepki göstermek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, bölgede kurulan toplama kamplarının kapatılması çağrısında bulunuldu.

Basın toplantısında konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Uygurlara yönelik yürütülen politikalara karşı çıkanlara “Amerikancı” yakıştırması yapılmasına tepki gösterdi. Her zaman Amerikan emperyalizmini lanetlediklerini söyleyen Yıldırım, “Biz ne Çinciyiz ne Amerikancıyız, Doğu Türkistan halkına yapılan zulmü kınıyoruz" dedi.

"Çin'in Türkiye'ye ihtiyacı var"

Çin'in ekonomide dünya birincisi olmak istediğini ve "İpek Yolu"nun İslam topraklarından geçtiği için bu topraklara ihtiyacı olduğunu savunan Yıldırım, siyasi partileri sessiz kalmamaya ve bu konuda birlik olmaya davet etti.

Türkiye-Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin zarar görmesini hiçbir şekilde istemediklerini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:

"İslam dünyası Çin'e şunu demelidir, 'Eğer Doğu Türkistan'a zulmetmezsen biz seninle ticari iş birliğine varız, yoksa biz yokuz.' Türkiye'nin elinde büyük bir güç var çünkü Çin, İslam dünyasına açılmak için Türkiye'ye ihtiyaç duyuyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 2012'de başbakanken bölgede Büyük Pazarı ziyaret etti. Ona o gün kuru meyve verenleri bile bugün toplama kamplarına aldılar. Kendisini karşılayanların hepsi artık içeride. O yüzden tüm siyasi partiler bu konuda Mecliste çalışma yapmalıdır. Özellikle AK Parti, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve CHP, Doğu Türkistan konusunu Mecliste gündeme getirmelidir. Geçmişte Türk halkı nasıl Doğu Türkistan halkını koruduysa bugün de yumruğunu masaya vurmak zorundadır."

Yıldırım’dan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e de çağrı vardı. Perinçek’e yönelik, "Avrasyacı bir politika ile yanlış yapıyorsunuz” diyen Yıldırım, “En az sizin kadar Amerikan emperyalizmine karşıyız. Ama bir zalime karşı, diğerinin yanında da yer alamayız. Bu zulmü bitirmek için kim ara buluculuk yapmak isterse biz onunla da seve seve çalışırız. Ama 'Ben bir zalimi yeneyim, diğerine de sırtımı yaslayayım' derseniz, biz sizin de karşınızda dururuz" ifadelerini kullandı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU