AK Parti'li Karaaslan: Kimse bizimle çevrecilikte yarışmasın

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan: Bizi çevreyi düşünmemekle suçlayanlar var ya kulaklarını açıp iyi dinlesinler

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, partisinin 82. il danışma meclisi toplantısında konuştu. 

Karaaslan'ın gündeminde Çarşamba’ya yapılacak biyokütle enerji santrali ve çevre projeleri vardı.

Karaaslan, 50 ilde 31 milyon 500 bin metrekarelik alanda millet bahçesi yapıldığını belirterek, "Kimse bizimle çevrecilikte yarışmasın” dedi.

AK Parti’nin çevreci bir siyasi oluşum olduğunu ifade eden Karaaslan, Samsun'da çevre katliamı olduğu yönündeki eleştirilerin yanlış olduğunu belirtti, AK Parti iktidarı döneminde mavi bayraklı plaj ve katı atık tesislerinin sayısının arttığını öne sürdü:

Türkiye’deki mavi bayraklı plaj sayısını sorsam, kendini çevreci olarak nitelendiren birçok kişi bilemez. Ama bu yapılanların yapıldığı gerçeğini değiştirmiyor. Biz iktidara geldiğimizde Türkiye’de 127 tane mavi bayraklı plaj vardı. Bugün sayısı ise 463. ‘Samsun’da çevre katliamı oluyor’ diyenler, Samsun’da son yıllarda kaç tane mavi bayraklı plaj olduğunu biliyor mu? Şu anda Samsun’da 12 tane mavi bayraklı plaj var. Biz iktidara geldiğimizde 15 adet katı atık tesisi vardı, bugün 88 tane var. Ülkenin 62 milyonuna hizmet eden tesislerden bahsediyoruz. Ambalaj atıkları toplama tesisleri, lisanslı firmaların sayısı 15’di. Bugün ise bu sayı 727’ye yükseldi. Bizi çevreyi düşünmemekle suçlayanlar var ya kulaklarını açıp iyi dinlesinler diye bu rakamları belirtiyorum.

"Millet bahçeleri çevre için yapılan gelmiş geçmiş ön önemli hamle"

Millet bahçelerini Türkiye’de çevre için yapılan gelmiş geçmiş en önemli hamlelerden biri olarak niteyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı şunları söyledi: 

Şehrin merkezinde aslında oradan gelir elde etmek isteseniz gayrimenkul odaklı bir gelir, bunun kat ve kat fazlasını elde edebilecekken, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, ‘Hayır, şehir merkezlerindeki atıl durumdaki spor alanlarının kaldırılmasıyla birlikte boşalacak yerlere sadece ve sadece millet bahçeleri yapılacak, içerisine hiçbir yapısal inşaat faaliyeti yapılmayacak, sadece millet kıraathanesi yapılacak ki hem kültür hem çevre burada yaşansın’ dediği dev bir projedir. Şehrimizde de yapılıyor. Haberini yapan, konuşan, söyleyen var mı?

Çevre eylemlerine katılan İYİ Parti ve CHP meclis üyelerinin mecliste biyokütle enerji santralinin yapılmasına onay verdiğini dile getiren Karaaslan, şunları söyledi:

Biyokütle enerji santrali ile alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanımıza durumu anlattım. Ondan yeni bir ekip kurarak, buranın tekrar araştırılmasını istedim. Çünkü şu anda Türkiye’de böyle bir konuyla alakalı en güvenilir kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Bizler, siyaset yapanlar, asla ve asla halk sağlığını, özellikle benim çalışma alanım olan çevreye bu konuda en ufacık bir zarar verecek hiçbir yatırım altına imzamızı atmayız. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yapımı devam eden biyokütle enerji santraline karşı sosyal medya platformunda bir araya gelenler 'Çarşamba Biyokütle Santrale Hayır' adında bir platform kurmuştu.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin oy birliğiyle onayladığı biyokütle enerji santraliyle ilgili çevrecilerin endişesi var.

Eğercili’de inşaatına başlanan biyokütle enerji santralinin yılda 230 bin 64 ton, günde ise 630 ton yakıt yakıp 38 ton kül çıkartacağı öne sürülüyor.

Çınarlık'a 18.2 bin metrekarelik sahaya yapılacak ikinci santralin de yaklaşık benzer bir kapasiteye sahip olduğu ileri sürülüyor. 

Samsun Bağımsız milletvekili Erhan Usta 31 Ekim'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılması için soru önergesi vermiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben yazdığı mektupta projelerin durdurulmasını talep etmişti.

AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz ise TBMM'de yaptığı konuşmada "Türkiye, Karadeniz'i kirleten bir ülke değil. Karadeniz'i kirleten karşı sahildeki ülkeler ve ülkelerin şehirleri, özellikle Tuna, Dinyeper ve Dinyester nehirlerinin atıklarından oluşmakta" diye konuşmuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU