KKTC Cumhurbaşkanı: Rum lider 22 gün sonra yapılacak toplantıyı baskı altına almaya çalışıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile 25 Kasım’da Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılacak üçlü görüşme öncesinde açıklama yaptı

Fotoğraf: AA

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 25 Kasım'da Almanya'nın başkenti Berlin'de üçlü bir görüşmede bir araya gelecek. 

Akıncı o toplantı öncesi, Rum Yönetimi lideri Anastasiadis'e 'Toplantıyı baskı altına almayın' çağrısı yaptı:

Çözüm istiyorsak, irade göstermek için iki yıl sonra önümüze gelen bu fırsattan yararlanmalıyız. Sayın Anastasiadis bunu yapmak yerine, toplantıyı baskı altına almaya yönelik söylemlerden artık uzak durmalıdır.

Gündemde, uzun zamandır üzerinde çalışılan temel referans kavramlarının görüşülerek gelecek adımların planlanacağını söyleyen Akıncı, demokratik teamüllere uygun çerçevede, her türlü istişarenin gerçekleştirilebileceğini belirtti:

Kıbrıslı Türklerin meşru hak ve çıkarlarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğim. Bu anlayış içinde BM Genel Sekreterinden gelen davete katılmamak gibi son derece yanlış bir tavra girmek, mümkün değildir. Hükümetin büyük ortağının yaptığı bu çağrıya uymak demek, daha işin başında Kıbrıs Türk halkını uluslararası alanda mahkum etmek demektir. Öte yandan şunun da bilinmesinde yarar vardır ki, henüz resmi müzakere aşamasında bulunulmamaktadır. Yapılan çalışmalar, müzakere zemininin oluşturulmasına ve bu mümkün olursa sonuç odaklı bir süreçle nasıl tamamlanabileceğine ilişkindir. Bu çerçevede Sayın Anastasiadis’e de seslenmek isterim. Kıbrıs çok sancılı bir dönemden geçmektedir. Görünür gelecekte ya siyasal eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde federal bir çözüme ulaşma yeteneğini göstereceğiz ya da kalıcı bölünme yolunda yeni gerçeklerle yüzleşeceğiz. 

Kıbrıslı liderler en son 9 Ağustos'da Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın ev sahipliğinde ara bölgede  gayrı resmi bir buluşma gerçekleştirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmede, gündemin sıcak başlığı Doğu Akdeniz gerilimi de ele alınmış , Akıncı hidrokarbon kaynakları konusundaki ortak komite kurulması önerisini Rum lidere iletmişti. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU