Pakistan’da bir üniversite Sevgililer Günü'nü “Kız Kardeşler Günü” olarak değiştirdi

Pakistan’ın Pencap eyaletindeki Faysalabad’da bulunan Tarım Üniversitesi sevgililer gününü yasaklayarak buna alternatif olarak bugünü “Kız Kardeşler Günü” olarak kutlama kararı aldı

1

2017'de Pakistan, Sevgililer Günü’nü kutlamanın Müslüman geleneklerinin bir parçası olmadığını söyleyerek, kutlamaları ve bununla ilgili yayınları yasakladı.

Üniversite bunu gençler arasında doğu kültürünü ve İslami gelenekleri teşvik etmek amacıyla yaptığını ifade etti.

Üniversite rektör yardımcısı Zafar Iqbal, üniversitenin internet sitesinde “Kültürümüzde, kadınlar daha güçlü ve saygınlıklarını kız kardeş, anne, kız ve eş olarak kazanıyor” dedi. Iqbal “Kültürümüzü unutuyoruz ve Batı kültürü toplumumuzda kök salmaya başladı” diye ekledi.

Üniversitenin üzerinde UAF amblemi olan başörtüsü, şal ve elbise dağıtmanın da planlarının arasında olduğunu açıklandı.

Rektör yardımcısı, Kız Kardeşler Günü’nün kadınlara saygının arttırılması amacıyla tasarlandığını söyledi.

Iqbal, geçen haftaki bir üniversite etkinliğinde, “Batı'nın aksine, bizim dini değerlerimiz kadınlara saygıyı teşvik ediyor ve haklarının korunmasını garanti ediyor” dedi. 

Sevgililer Günü'nün “Kız Kardeşler Günü” olarak yeniden tasarlama girişimi, sosyal medyada bazı eleştirilere neden oldu.

Pakistan’ın medyadan sorumlu yetkilisi, geçtiğimiz yıl TV ve radyo istasyonlarını 14 Şubat kutlamalarının tanıtımıyla ilgili yayınlara karşı uyarmıştı. Pakistanlı bir sosyal medya fenomeni olan Qandeel Baloch, kırmızı bir elbiseyle poz verip bu resmi çağrıyı reddeden bir video mesajı yayınlayarak tepkisini göstermişti. Baloch o yıl kardeşi tarafından vahşice öldürüldü.

Festival daha önceki yıllarda yerel konseyler tarafından da yasaklanmıştı, ancak bu yasakların büyük ölçüde göz ardı edildiği söyleniyor.

Sokak satıcılarının çiçek ve balon sattığı ve restoranların Sevgililer Günü'nde iki kişi için özel fırsatlar sunduğu bu günde, muhafazakâr dini gruplar Sevgililer Günü’nün müstehcen davranışları teşvik etmesinden korkuyor ve evlilik geleneğine zarar veren ve Müslüman değerlerine saldıran bir ahlaksızlık festivali olarak görüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU