Trump yeni IŞİD lideri hakkında her şeyi bildiğini söylese de, uzmanlar Kureyşi'nin gizemini koruduğunda ısrarcı

Uzmanlar Bağdadi’nin ölmesiyle IŞİD’e karşı savaşın büyük ölçüde internete kayacağını söylüyor

Uzmanlar daha fazla istihbarat elde edilmesi gerektiğini belirtti (AFP)

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin Suriye’de bir yerleşkede ABD özel kuvvetlerinin düzenlediği baskında öldürülmesinden günler sonra, Donald Trump terör grubunun başına geçen kişinin “tam olarak kim olduğunu bildiklerine” dair tweet attı. 

IŞİD’in salı günü yayımladığı sesli mesajda Bağdadi’nin halefi olarak Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi’nin seçildiği belirtildi.

Açıklamada “alim” diye nitelendirilen bir kişiden söz edildiğini ifade eden Washington Post, görünüşe bakılırsa terör örgütünün yine ilmi ehliyeti olan bir lider seçtiğini kaydetti.

Ancak istihbarat uzmanları IŞİD’in yeni lideri hakkında henüz pek fazla şey bilinmese de bu kişinin kim olduğunu bulmak açısından kullanılacak birçok yol bulunduğunu belirtti. Elektronik İstihbarat ya da SIGINT, IŞİD liderliği veya daha düşük seviyedeki kadrolar arasındaki telefon görüşmelerini, kısa mesajları ve her türlü iletişimi yakalama imkanı sunuyor, bu da yeni liderin kim olduğunu ve onunla bağlantılı kişileri belirlemede bilgi sağlayabilir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca ABD'nin Kürt ve Iraklı müttefiklerine verilen istihbarat aracılığıyla Bağdadi’yi öldüren baskında olduğu gibi, terör örgütü içine yerleşmiş ve halihazırda bulunan bir muhbir ağı da mevcut. 

Bu ağın bazı unsurları yine yerini koruyacak ve bu unsurlar yeni liderin profilinin oluşturulmasına yardım edebilir. 

İstihbarat toplamanın diğer bileşenleriyse bu kişinin kim olduğunu, onu kimin tanıyabileceğini, arkadaşlarını ve ailesini veya özgeçmişine dair herhangi bir bilgi sunabilecek birini bulmaya yönelik klasik çabalar olacak.  

Bütün bunlar psikolojik bir profil oluşturmanın ve yeni liderin kim olduğunu ve nasıl hareket ettiğini anlamanın parçası.

Irak’ta bir yıl kamu diplomasisi görevlisi unvanıyla bulunan Beyaz Saray eski küresel iletişim direktörü Brett Bruen, Bağdadi’nin öldürülmesi ve “hilafetin” yenilgisiyle IŞİD’in istihbarat savaşının daha önemli bir hal alacağını söyledi. The Independent’a konuşan Bruen, “Beyaz Saray’ın IŞİD’in yenilgiye uğratıldığına, Bağdadi’nin öldüğüne ve tehdidin ciddi olmadığına ilişkin yanlış bir anlatımı var – bu da probleme öncelik verme ihtiyacına zarar veriyor” dedi.  

Bruen savaşın artık büyük ölçüde internete kayacağını belirterek, terör grubunun internette fonlarını ve savaşçılarını yenilemeye çalışacağını, bireysel saldırıları teşvik etmeyi sürdüreceğini, ABD ve bölge için yeni tehditler oluşturacağını söyledi. Bruen, “Onlarla bu alanda mücadele etme yeteneklerinin birçoğunu gerçekten devre dışı bıraktık ve etkisiz hale getirdik” diye ekledi.

Fakat yeni olası tehditler bir kenara bırakılırsa, IŞİD zaten büyük bir yenilgiye uğradı. Ebubekir Bağdadi’nin öldürülmesi örgüt için büyük bir darbe oldu. Ayrıca kontrolü altındaki toprakların kaybı da halifelik kavramının mağlup edilmesinde önemli bir faktördü.

 

 

Güney Florida Üniversitesi’nin Stratejik ve Diplomatik Araştırmalar Merkezi Direktörü Mohsen Milani, Bağdadi’nin örgütü fiili bir toprağa sahip halifeliğe dönüştürme konusunda çok önemli olduğunu söyledi. Milani, Bağdadi’nin örgüt, toprak ve finans arasında ayrım yaptığını belirtti. Parası bulunan bir halifelikleri vardı, şimdi bu ortadan kalktı ama ideolojileri hala oradaysa ve finansal desteğe sahiplerse örgüt potansiyel olarak tekrar ortaya çıkabilir çünkü terörizm para olmadan ayakta kalamaz.

IŞİD’in ele geçirdiği topraklar halifelik fikrini ön plana çıkarmakla birlikte terör örgütünün stratejik zayıflığını da gösteriyor. Uzmanlar bunun çeşitli düşmanlar arasında örgütle mücadeleye daha fazla odaklanılmasını sağladığını ve örgütün nihai yenilgisinde etken olduğunu belirtiyor. 

Michigan Üniversitesi Tarih Profesörü Juan Cole, “IŞİD’in aşırı-Selefi terörizmle toprakları birleştirme modeli her daim çok aptalcaydı ve başarısızlığa mahkumdu. Bu ikili yaklaşımı benimseyecek herhangi yeni bir lider başarısız olacaktır (…) Rus-İran desteği artık Suriye’yi bu tür gruplar için cennet olmaktan çıkardı ve ABD ve İran da Irak’ta buna karşı örtülü biçimde birleşti” dedi.

Cole, Suriye’nin kuzeyindeki Türk müdahalesiyle Irak’taki kalabalık sokak gösterilerinin şu anda karmaşıklaşan faktörler olduğunu, bunların da kaynakları terörle mücadeleden uzaklaştırabileceğini sözlerine ekledi. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU