Ekonomist Özgür Demirtaş: Zengine vergi geliyor demek naiflik

Yeni vergi düzenlemesi komisyonda kabul edildi. Prof. Dr. Özgür Demirtaş, 'Bu kanunu düşünenler bu soruları düşünüp bir şey yapmamışlarsa kötü, bu sorular akıllarına hiç gelmemişse daha kötü' dedi

Görsel: Pixabay

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.  

Kanun teklifi, dijital hizmet vergisinin yanı sıra konaklama vergisi, değerli konut vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeriyor.

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş yeni vergi düzenlemeleri ve beraberinde getirdiklerini Twitter hesabından yorumladı.

Dijital hizmet sunanlardan, beyaz yaka çalışanlarına, lüks evi olanlardan, otelde konaklayanlara hatta şirketine araba alan ya da kiralayanlara kadar herkesin söz konusu vergilerden payını alacağını söyleyen Demirtaş, vergilerin bütçe açığı yüzünden geldiğini, yönetimin gelirinden çok daha fazlasını harcadığı için bu vergiler ile karşı karşıya kalındığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ekstra vergilerin yoksul insanların üzerindeki yükü indirmesi planlanıyorsa asgari ücretten kesilen verginin kesilmemesi lazım. Ama o yönde bir değişiklik yok. Çünkü bu vergiler yoksulun yükünü hafifletmek için değil, bütçe açığına para bulmak için geliyor" tespiti yapan Demirtaş, söz konusu vergilerin, Türkiye’nin bir aylık bütçe açığını kapatacak parayı bile yaratamayacağını, zararlarının katkılarının çok daha ötesinde olabileceğini savundu.

Demirtaş: Ekonomik sıkıntıya çözüm olmaz

Yeni vergilerin ekonomik sıkıntılara çözüm olamayacağını söyleyen Demirtaş, TBMM'den geçen pakette onayladığı tek verginin dijital hizmet veren şirketlere gelen yüzde 7,5 oranındaki verginin olduğunu söyledi.

Dünya devi şirketlerin hizmet verdikleri ülkelere vergi vermesi gerektiğini belirten Demirtaş, bu verginin başka ülkelerde de olduğunu ancak miktarın bu seviyede olmadığını söyledi.

Dijital hizmet vergisi Fransa'da yüzde 3, İngiltere'de yüzde 2, Macaristan'da yüzde 7,5 oranında. 

Bundan böyle Türkiye'de Google, Apple, Facebook, Instagram, Netflix, Spotify gibi teknoloji devleri sundukları hizmetlerden “Dijital Hizmet Vergisi” kapsamında hasılat üzerinden yüzde 7.5 oranında vergi alınacak. 

"Hem turizmciler hem tatilcileri vurmuş oluyoruz"

Yeni düzenleme ile ilgili endişelerden biri dijital hizmet vergisi, konaklama vergisi ve diğerlerinin tüketiciye zam olarak geri dönebileceği. 

Demirtaş da buna değiniyor:

İlk vergi otelde konaklama vergisi. 5 yıldızlı otellerde ve Butik otellerde konaklayanlara kişi başı günlük 18 TL vergi geliyor. Yani 4 kişilik bir aile 1 hafta tatilde 504 TL vergi ödeyecek. Bu vergi yurtdışında da var ama orada gelirler fazla! Bu verginin Butik otellere de gelmesi, butik otel işleten aileleri zor duruma sokacak. Rekor kırılan bir turizm sezonundan sonra hem turizmcileri, hem de kısıtlı parası ile tatil yapmak isteyenleri vurmuş oluyoruz.

Demirtaş: Zengine vergi geliyor demek naiflik

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen düzenleme 'Zenginden daha fazla vergi alma tasarısı hazır' diye duyurulmuştu.

Bunun ardında yatan neden Yılda 1 milyon TL'den fazla kazananlardan alınan gelir vergisinin yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarılması. 

Ekonomist Demirtaş, söz konusu maddenin beyaz yakalıları vurduğunu söylüyor, gerçekten zengine vergi getirilecek ise stopaj vergisini işaret ediyor: 

Gelir vergisinin üst dilimi yıllık 500 bin TL Brüt kazançlılar için %35’den %40’a çıkıyor. Bu madde Türkiye’deki beyaz yakaları vuruyor. Bunu zengine vergi geldi olarak okumak naiflik. Tam tersi Türkiye’deki üretken tek tük insanı iyice kaçırtacak türden bir vergi. Peki kim bu insanlar? Verimlilik sağlayan üst düzey çalışanlar. Peki maaşları azalınca ne yapacaklar? Tüketimi kısacaklar. Böylece devlet bu insanlardan 3 kuruş fazla vergi alayım derken daha az tüketimden ötürü daha az KDV toplayacak, esnaf ise zorlanacak. Gerçekten zengine vergi koymak mı istiyorsunuz? O zaman şirketinden yılda 10 Milyon TL üzeri kar payı çekene stopaj vergisini artırırsınız olur biter.

Türkiye’nin en eksik olan taraflardan birinin üst düzey kalifiye beyaz yaka olduğunu söyleyen Demirtaş şu soruyu sordu: 

Bu kişilerin vergisini arttırmanın bu kişileri kaçırtmaz mı? Kaçırtmasa bile tüketimlerini kısmaz mı? Bu kişiler tüketimi kısarsa alışveriş yaptıkları esnaf zora girmez mi? 

"Otomobil sektörü zora girebilir"

Özgür Demirtaş, şirket için araba alan veya kiralayana da dolaylı yoldan vergi getirildiğini, bu vergi sayesinde şirketlerin lüks araba alırken iki kere düşünmek zorunda kalacağını belirtiyor.

Bununla birlikte bu verginin otomobil sektörünü zora sokabileceğini vurguluyor:

Ama şirkete alınan arabaya yapılan masrafların gidere atılabilecek kısmına da kısıtlama getiriliyor deniyor. Üstteki maddeye katılıyor ama buna katılmıyorum. Çünkü böyle bir karar Otomobil sektörünü çok zora sokar. Otomobil sektörü parasını satıştan değil servisten kazanıyor

Kimi ekonomi yazarları söz konusu vergi ile 2019 yılı sonuna kadar hangi araç alınırsa alınsın kısıtlamaya tabi olmayacağını öne sürüyor.

Lüks ev vergisi

Yeni düzenlemede en çok dikkat çeken madde ise değerli konut vergisi, bir başka deyişle lüks ev vergisi. 

Kanun teklifi, 5 milyon liradan daha değerli konutlar için emlak vergisinin yanında yüzde 1 ek vergi daha konulacağını söylüyor.

Hürriyet Emlak verilerine göre 10 büyükşehir bölgesinde 5 milyon TL değerinde konut bulunmuyor. 

Bununla birlikte İstanbul, Ankara, Muğla, İzmir, Antalya, Balıkesir, Sakarya, Kocaeli, Aydın, Adana, Konya, Mersin, Eskişehir, Manisa, Hatay, Kayseri ve Trabzon'da 5 milyon TL üzerinde satılık toplam 6 bin 871 konut bulunuyor. 

Bu konutlardan 5 bin 736 tanesi İstanbul'da. 

Ekonomist Özgür Demirtaş bu vergiyi şöyle yorumluyor:

Bir başka vergi Lüks evi olanlara geliyor. 5 Milyon TL evi olana binde 3, 10 Milyon TL’lik evi olana her yıl evin %1’i kadar vergi geliyor. Yani bu kişi her yıl 100,000 TL fazladan vergi ödeyecek? Burada onlarca sorum var: Bir kişiye ailesinden tek bir ev kaldı ama geliri çok düşük diyelim. Yıllık 100,000 TL’yi ödeyemezse ne yapacak? Bir kişinin tek bir evi var 10 milyon TL değerinde o her yıl 100,000 TL ödeyecek. Ama 4 tane 2.5 Milyonluk evi olan SIFIR ödeyecek? Bu nasıl bir adalet?  Bir kişinin evinin değeri 4,999,999 TL, SIFIR lira vergi ödeyecek, öbür kişinin evinin değeri 5,000,001 TL, o ise vergi ödeyecek? Nasıl yani? İnsanlar bu vergi durumda ömürlük birikimleri ile niye lüks ev alsınlar? 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU