Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Son olarak aralıkta toplanan TCMB Para Politikası Kurulu, faizleri değiştirmeyerek yüzde 24 seviyesinde tuttu

Fotoğraf: Anadolu Ajansı 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamada faizlerde değişikliğe gidilmediği duyuruldu. 

13 Aralık 21018 gerçekleşen son PPK toplantısında politika faizi yüzde 24'te sabit bırakılmıştı.

Kararın ardından Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Enflasyonda belirgin iyileşmeye kadar sıkı duruş korunacaktır. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.” 

Ekonomist Mahfi Eğilmez, konuyla ilgili Twitter'dan yaptığı açıklamada TCMB'nin de bahsettiği enflasyon görünümüne dikkat çekerek fiyatların düşüş eğilimine girmediği bir ortamda TCMB'nin faiz indirmemesinin doğru olduğunu aktardı. 

 

 

Piyasanın beklentileriyle paralel 

Anadolu Ajansı Finans Masası'nın düzenlediği ankete katılan 19 ekonomistten 18'i politika faizinde herhangi bir değişiklik beklemediğini açıklamıştı. Bir ekonomist ise 150 baz puanlık indirim olacağını tahmin etmişti. 

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine katılan 18 kurumun beklentisi de "değişiklik olmayacağı" yönündeydi. Farklı görüş beyan eden bir kurum ise haftalık repo faizinde 150 baz puan indirim olacağını öngördü. 

 

 

Dolar/TL'de son durum 

Merkez Bankası'nın kararı, özellikle döviz yatırımları olanlar tarafından yakından takip ediliyor. 

Türkiye'nin Suriye'de Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon kararının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın "Eğer Türkiye Kürtleri vurursa, Türkiye'yi ekonomik yönden mahvederiz" açıklamasıyla dolar/TL, 5,54'ü test etmişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump ile bir görüşme gerçekleştirmiş, bu görüşmenin ardından Trump'ın "ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik gelişme hakkında konuştuk. Burada genişleme için büyük bir potansiyel var" açıklaması kuru 5,43'lere çekmişti. 

Merkez Bankası'nın kararının ardından güne 5,43 seviyesinde başlayan Dolar/TL, 5,38 liraya kadar geriledi. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU