Alev alan tren 20 dakika boyunca durmadı

Pakistan’daki tren faciasından sağ kurtulan yolcular, patlamanın ardından trenin yaklaşık 20 dakika boyunca durmadığını iddia etti. Trenin makinisti Ahmed Han ise imdat freninin çekilmesiyle treni durdurduğunu savundu

Fotoğraf: Reuters 

Pakistan'da 74 kişinin hayatını kaybettiği tren yangınıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Görgü tanıkları ifadelerinde, trenin patlama ve yangının ardından yaklaşık 20 dakika boyunca durmadığını belirtti.

Tren faciasıyla ilgili başlatılan soruşturma, kapsamı genişletilerek sürdürülüyor. Bu kapsamda Pakistan Demiryolları heyeti, yangın ve patlamaya sebep olan diğer unsurlarla ilgili inceleme başlattı.

Demiryolları Genel Müdürü Aijaz Ahmed Buriro yaptığı açıklamada, patlama ve yangının diğer vagonlara hızlı şekilde sıçraması ile ilgili hazırlanan soruşturma raporunun 20 Kasım'a kadar tamamlanacağını söyledi.

Buriro, ilk soruşturma sonunda bir rapor hazırlandığını ve buna göre patlamanın yolcuların kullandığı tüplerden kaynaklandığını kaydetti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, ismi verilmeyen bir sivil savunma yetkilisi ise yangına sebep olarak elektrik kontağını işaret ederek şunları söyledi:

Elektrik çok hızlı hareket ettiği için diğer vagonlarda yangın çıkmasını buna bağlıyoruz. Patlama tüpten çıkmış olabilir ancak yangının sebebi de buysa, alevler sadece bir vagonla sınırlı kalırdı.


Yanan üç vagondan ikisindeki koltukları satın alan Tebliğ Cemaati ise bir organizasyon için seyahat eden yolcuların, buluşma alanında kullanmak üzere taşıdığı tüplerin boş olduğunu, bunun da tren hareket etmeden güvenlik tarafından kontrol edildiğini belirtti. 

Alev alev yanarken ilerledi

Can kaybını artıran ihmal iddialarından biri de yolculardan geldi. Faciadan sağ kurtulan yolcuların bir kısmı trenin patlamanın ardından yaklaşık 20 dakika boyunca durmadığını söyledi.

Faciada hasar görmeyen vagonlardan birinde iki çocuğu ve eşiyle seyahat ettiğini söyleyen Gulam Abbas, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: 

Bizim vagonumuzda bile insanlar panikle dışarı atladı. Sonradan öğrendik ki çoğu ölmüş. Tren ise neredeyse 20 dakika sonra durabildi.


Trenin makinisti Ahmed Han ise imdat freninin çekilmesiyle treni durdurduğunu savundu. Han, imdat freninin çekilmesiyle trenin 3 dakika içinde durduğunu aktararak, “Frenlerde hiçbir sorun yoktu. Makinistlik hayatımın en zor anlarıydı" ifadesini kullandı. 

Yolcuların trenin geç durmasına ilişkin iddialarını da soruşturmaya dahil eden Pakistan Demiryolları, fren hatası olup olmadığını da kontrol edecek.

Kazada hayatını kaybeden 74 kişiden kimliği tespit edilenlerin cenazeleri ailelerine teslim edilirken yanıklar nedeniyle tanınamayan 52 kişi için ise çalışmalar sürüyor.

Adli tıp ekibi ve hastane personellerinin DNA analizleri yapmaya devam ettiğini söyleyen kazanın yaşandığı Rahim Yar Han'ın Vali Yardımcısı Cemil Ahmed, kimlikleri tespit edilenlerinin cenazelerinin derhal ailelerine teslim edileceğini kaydetti. 

Tren-1.jpg
Faciadan sonra trenin son hali / Fotoğraf: Reuters 


Facia 30 Ekim’de meydana geldi

Pakistan'ın Karaçi kentinden Ravalpindi kentine giden Tezgam ekspresi treninde, 30 Ekim sabahı ülkenin doğusundaki Rahim Yar Han kentinin Liyakatpur ilçesi yakınlarında patlama yaşanmıştı.

Pakistan Demiryolları Bakanlığı, trenin üç vagonunda yangına sebep olan patlamanın, yolcuların yanlarında taşıdığı kamp tipi küçük tüplerden kaynaklandığını açıklamıştı.

Toplamda 200 kişinin seyahat ettiği 3 vagonda çıkan yangında 74 kişinin öldüğü, 43 kişinin de yaralandığı duyurulmuştu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU