İçişleri Bakanı Soylu: Biz kimsenin DEAŞ mensubunun oteli değiliz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yabancı ülkelerin vatandaşı olup IŞİD’e katılan kişilerin, ülkeleri tarafından vatandaşlıktan çıkarılması ve tüm sorumluluğun Türkiye’de kalması gibi bir durumu kabul etmeyeceklerini söyledi

Fotoğraf: AA

ATO Congresium'da düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yakalanan bazı IŞİD üyelerinin vatandaşı oldukları yabancı ülkeler tarafından vatandaşlıktan çıkarılmasıyla ilgili konuştu. 

Yabancı ülkelerin, IŞİD üyelerini vatandaşlıktan çıkararak “sorumsuzluk” yaptıklarını söyleyen Soylu, “’Ben vatandaşlıktan çıkardım, siz başınızın çaresine bakın’… Bu, bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bu, aynı zamanda bir sorumsuzluktur” dedi. 

"Biz kimsenin DEAŞ mensubunun oteli değiliz” diyen Soylu, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerin IŞİD mensuplarını vatandaşlıktan çıkararak vatansız hâle getirdiğini aktardı. 

Terör örgütü mensuplarının iadesi ile ilgili anlaşmaların olduğunu hatırlatan Soylu, “vatandaşlıktan çıkarmanın” yeni bir yöntem olduğunu söyledi ve “Ben ne yapayım senin teröristini? Nereme koyayım senin teröristini? Nasıl ve nerede tutayım? Hadi bir süre cezaevinde kaldı. Sonra çıktı. Senin teröristine ben vatandaşlık mı vereyim?” ifadelerini kullandı. 

Soylu, yalnızca kişinin ülkesinde idam cezası olması durumunda geri gönderme olmadığını hatırlatarak, “Eğer bir ölüm tehlikesi varsa bu, uluslararası kurallar çerçevesinde belirlenmiş bir süreçtir. Ama onlarda bizim ya geri gönderme merkezlerinde ya hapishanelerimizde duruyorlar dedi. 

Göç idaresi ve ilgili terör birimlerinin Türk vatandaşı olan IŞİD üyelerinin mülakat yapıldıktan sonra savcılığa teslim edildiğini söyleyen İçişleri Bakanı, söz konusu yöntemin çocuklara uygulanmadığını vurguladı. 

Soylu, “Yabancıları bir müddet daha kendi gözetimimiz altında ilgili yerlerde tutacağız. Ondan sonra da kendi ülkelerine göndereceğiz” dedi. 


AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU