Bolivya'da tartışmalı seçimin ardından oyların incelenmesine başlandı, muhalefet tepkili

Hükümet, oyların incelenmesi görevini Amerikan Devletleri Örgütü'ne (OAS) verdi

Dün La Paz'da düzenlenen eylemde Morales ve Mesa destekçileri arasında çıkan çatışmada hayatını kaybeden iki kişi anıldı (Reuters)

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, 20 Ekim’de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerini ilk turda kazanmasına yetecek çoğunluğu sağlayarak yaklaşık 14 yıldır devam eden başkanlığını pekiştirmişti. Fakat oyların sayımı sırasında Bolivya’nın Yüksek Seçim Kurulu’nun sayıma bir gün ara verdiğini duyurması Morales’in zaferini tartışmalı bir hale getirmişti. Yüksek Seçim Kurulu’nun kararını duyurmadan önceki sonuçlara göre seçimin ikinci tura kalması bekleniyordu.

Yüksek Seçim Kurulu muhalefetten, diğer ülkelerin hükümetlerinden ve seçim gözlemcilerinden gelen ciddi tepkinin ardından sayıma yeniden başladığını açıkladığında, oyların oranında Morales’in lehine ciddi bir kayması yaşanmıştı. Bu oy kayması seçimin ikinci tura kalmasını önleyerek Morales’in ilk turda kazanmasına yetiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morales’in ve en yakın rakibi Carlos Mesa’nın destekçileri sokaklarda çatışmış ve iki kişi hayatını kaybetmişti. Baskıyla birlikte hükümet oyların denetlenmesini Amerikan Devletleri Örgütü’ne (OAS) vermişti. Perşembe günü başlayan denetimin yaklaşık iki hafta sürmesi bekleniyor. Dün La Paz'da gerçekleşen eylemdeyse, eyleme katılanlar Santa Cruz'daki çatışma sırasında ölen iki Bolivyalıyı andı. 

DW'nin haberine göreyse Bolivya Dışişleri Bakanı Diego Pary, tüm siyasi partilerin riayet ettiği inceleme sürecinin "kapsayıcı ve bağlayıcı" olduğunu belirtti. 

Reuters’ın haberine göreyse Carlos Mesa’nın seçim usulsüzlüğü konusunda ısrarcı olmasıyla muhalefet denetimden fazlasını talep ediyor. Bishop Santistevan bölgesinin vali yardımcısı Reuters’a verdiği demeçte, halkın “Moralessiz bir seçim talep ettiğini” belirtti. 

Daha önce Morales, herhangi bir usulsüzlüğün yapılmadığını belirterek uluslararası aktörlerle denetimi gerçekleştirmeye ve hilenin bulunması durumunda da seçime gidilmesine söz vermişti. Britanya İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de Twitter’da yaptığı paylaşımda Morales’i kutlamıştı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU