Akademi ve askeri liselerin kapatılması Anayasa'ya uygun bulundu

Anayasa Mahkemesi'nden yapılan açıklamada “Kadrolaşmanın uzun yıllar önce başladığı ve gizlilik içinde yürütüldüğü tespit edilmiştir” denildi

AYM, askeri okulların kapatılmasını Anayasa'ya uygun buldu / Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle harp akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okullarının kapatılmasını anayasaya uygun buldu

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 Temmuz darbe girişiminin ardından alınan en önemli kararların başında harp akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okullarının kapatılması oldu. 

Buna karşı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Mahkeme, bu okulları kapatan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) maddesinin iptal talebini reddetti ve gerekçesini açıkladı. 

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ/PDY tarafından TSK içindeki mensupları vasıtasıyla gerçekleştirildiğinin, yargı mercilerince tespit edildiğine işaret edilen gerekçede, şöyle denildi:

Örgüt hakkında yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda; örgütün en çok önem verdiği ve en fazla kadrolaştığı devlet kurumunun TSK olduğu, bu kadrolaşmasının uzun yıllar önce başladığı ve gizlilik içinde yürütüldüğü tespit edilmiştir.

Belirtilen durum karşısında adı geçen örgütle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülebilmesi, darbe tehdidinin giderilebilmesi ve tekrar etmesinin önlenmesi için yetkili makamlarca bazı tedbirlerin alınması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Bu tedbirlerden biri de askeri personel yetiştirme sisteminin yeniden yapılandırılmasıdır.

Özellikle olağanüstü hâl ilanına neden olan olayın TSK içindeki bir örgüt tarafından gerçekleştirilen darbe teşebbüsü olduğu göz önünde bulundurulduğunda, kuralların darbe tehdidinin giderilmesi ve bir daha tekrarlanmaması amacıyla getirildiği anlaşılmaktadır.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU