'Rusya ile ortak devriye ABD ile yapılandan sağlıklı işleyecek'

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya Rusya ile bugün başlayacak ortak devriye ve bölge hakkında yazdı

Fotoğraf: Reuters

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Soçi'de imzalanan mutabakat sonrası Ankara ve Moskova'nın ortak devriyeye başlayacağını hatırlattı.

Sarıkaya ortak devriye faaliyetinin Türkiye ile ABD arasındaki en sorunlu meselelerden biri olarak gördüğünü söyledi.

Sarıkaya'ya göre ne Menbiç, ne Suriye’nin kuzeyinde Ankara’da varılan mutabakat kapsamındaki ortak devriye eylemi sağlıklı yürüdü, CENTCOM, Ankara-Washington arasındaki hattın sürekli kopmasına yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habertürk yazarı "İdlib" başlıklı makalesinde Rusya ile yapılacak devriyenin farklı olacağını belirtiyor, bölgedeki çatı yapısını YPG'nin oluşturduğu SGD'nin çekilmes ile ilgili iki taraftan farklı ses çıktığını anımsatarak:

ABD’nin çekilmesi sonrası sahaya gelen Rusya ve Şam güçleri ile varılan mutabakatta Ankara’daki etkin ve yetkin isimlerin belirttiğine bugüne kadar sorun yaşanmadı.
Her iki ülkenin kontrolündeki gruplar arasında zaman zaman çatışmalar çıkmış olsa da iki tarafın girişimi ile gerilimin azaltılması sağlanabilmiş.
Burada dikkat çeken ise Moskova’nın 34 bin kadar YPG/SDG/PKK gücünün çekildiğini açıklamış olmasına karşın, Ankara’nın bu konuda herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Buna neden de Ankara’nın devriye faaliyetini görmesi, sahada tespit edip Ruslardan gereğini yerine getirmesini talep edecek olmasından kaynaklanıyor.
Nitekim Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Fahrettin Altun da sohbetimiz sırasında, “Bunun olup olmadığını ancak devriye sonucu göreceğiz” dedi.
Bu tespitin yapılması için ilk devriye faaliyeti Türkiye sınırının 10 kilometre derinliğinde bugün başlıyor. (...)
Kobani ve Menbiç kent merkezlerinin içine girilmeyecek.
Kobani kenti yakınına gözetleme faaliyetini yürütmek üzere 5x19 boyutunda gözlem kulesi kurulacak.
YPG/SDG/PKK’nın çekildiği alanlara da Şam sınır birlikleri yerleşecek. Şam birlikleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye’nin desteğindeki Suriye Milli Ordusu arasındaki münasebette ise Rusya arabulucu olacak. 
Rusya ile bugün başlayacak devriye faaliyetinin nasıl bir sonuç vereceğini süreç gösterecek.
Ancak şurası dünden görülüyor ki ABD ile yapılandan daha sağlıklı işleyecek…

 

Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU