CHP Parti Meclisi üyesi Eren Erdem tahliye oldu

İstinaf Mahkemesi'nin verdiği tahliye kararı gereğince, CHP'li eski milletvekili Eren Erdem akşam saatlerinde cezaevinden çıktı

Cezaevinden çıkan Erdem'e kendisini karşılamaya gelen partililer tarafından bağlaması verildi / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi'nin eski milletvekili Eren Erdem hakkında tahliye kararı verildi.

Erdem hakkındaki tahliye kararı verilirken, infaz süresi dikkate alındığı öğrenildi.

Erdem, Silivri Cezaevi'nden çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, "Aliya İzzetbegoviç'in bir sözünü hatırlatmak istiyorum. Düşmanlarımıza benzediğimiz gün kaybettiğimiz gündür. Beni kendilerine 28 Şubat’ta zulmedenlere benzeyen bir güruh rehin aldı ama ben bana zulmedenlere benzememeye and içmiş bir siyasetçi, demokratım, cumhuriyet çocuğuyum. Cezaevine bir CHP’li olarak girdim ve bir CHP’li olarak çıktım. Mücadelemize devam edeceğiz" dedi. 

CHP Silivri İlçe Başkanlığı'nda bir açıklama yapan Erdem, şunları söyledi:

"490 gün boyunca tek başıma 8 metrekarelik bir hücrede kaldım. Bu tür muameleler insanlara geri adım attırmak, düşüncelerinden taviz vermesi için yapılır. Ben partim için ne yaptıysam arkasındayım.

"CHP kamuoyuna çok teşekkür ederim, Cumhuriyet gazetesine ve diğer bütün özgür basın mensuplarına teşekkür ederim. Düşmanlarımıza benzediğimiz gün kaybettiğimiz gündür. Beni kendilerine 28 Şubat’ta zulmedenlere benzeyen bir güruh rehin aldı ama ben bana zulmedenlere benzememeye and içmiş bir siyasetçi, demokratım, cumhuriyet çocuğuyum. Cezaevine bir CHP’li olarak girdim ve bir CHP’li olarak çıktım. Mücadelemize devam edeceğiz. Demokratik, barışçıl platformdaki mücadelemizi sürdüreceğiz. En büyük temennim, cezaevinde bıraktığım, haksız yere orada olan arkadaşların da özgürlüklerine kavuşmasıdır.

"Ben Osman Kavala’yla yan yana koğuşlarda kaldım, aramızda bir cam vardı. Birbirimizle bağırarak konuşurduk, o sabahları erken kalkar, yürüyüş yapar, beni de teşvik ederdi. Ben 450 kilometre yürüdüğüm için yeter demiştim ama onun sayesinde 490 gün boyunca yürüdüm.

"Nerede kalmıştık, diye bir tweet atıyorlar ya. Ben de nerede kalmıştık diyorum. Herkes için adaleti,, çoğulcu demokrasiyi savunmayı sürdüreceğiz. Biz Türkiye’de herkes FETÖ’nün sümüklü mendilini yüzüne sürdüğü dönemde Gülen’i ifşa etmiş bir adamım, ben hâlâ onların açtığı davalarda yargılanıyorum.

"Beni içeride tutsalar ne fark eder. Ben içeride kaldım ama arkadaşlarım demokrasi mücadelesini devam ettirdiler ve bu bir sonuç getirdi"

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tahliye kararında şu ifadelere yer verildi: 

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin 31 Ekim 2019 tarih ve 2019/962 esas sayılı dosyasından;

“Silahlı Terör Örgütünün İçindeki Hiyerarşik Yapıya Dahil Olmamakla Birlikte Örgüte Bilerek ve İsteyerek Yardım Etme” suçundan tutuklanan, ekte gönderilen tahliye kararında açık kimliği yazılı sanık Eren Erdem’in yapılan duruşması sırasında tahliyesine karar verilmiştir. 

 

Erdem, 1 Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmişti. 24 Haziran 2018'deki seçimde aday gösterilmeyen Erdem, 29 Haziran 2018'de tutuklanmıştı.

Karşı Gazetesi'nin eski sahibine de tahliye

Eren Erdem’le birlikte 11 sanıklı davada yargılanan, kapanan Karşı Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Turan Ababey hakkında da tahliye kararı verildi: 

Tutuklu sanıklar Eren Erdem ve Turan Ababey’in tahliye edilmelerine ilişkin talepler ile ilgili olarak Ceza Muhakemleri Kanunu’nun (CMK) 104/3’üncü maddesine göre yapılan incelemede ise; tutuklu sanıklar Eren Erdem ve Turan Ababey hakkında verilen ceza miktarları, tutuklulukta geçirdikleri süreler ve olası temyiz yasa yolunda geçecek süre dikkate alınarak tahliye taleplerinin kabulü ile sanıklar Eren Erdem ve Turan Ababey’in ayrı ayrı tahliyelerine, başka suçtan hükümlü ve tutuklu bulunmadıkları takdirde derhal salıverilmelerinin sağlanması için ilgili yer Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar verilmiştir.


Ababey'in yurt dışına çıkış yasağı ise devam edecek. 

Tahliye kararının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "489 günlük esaret son buldu" dedi.


 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU