Berat Albayrak: ‘Rakamları elle yazıyorlar’ diyorlar; Tabii, zaten ben akşam oturuyorum, ‘İhracat arttı’ diyorum

Malatya’da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “TÜİK verileriyle oynandığı” iddialarına yanıt vererek, üç kamu bankasının bugün istihdam kredisine başladığını duyurdu

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Malatya Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen "İş Dünyası Buluşması"nda konuştu. 

2019’un pozitif büyüme ile kapatılacağını, faiz oranlarının yüzde 24 seviyelerinden yüzde 14’lere çekildiğini söyleyen Albayrak, “Hem faiz düştü hem kur patlamadı, enflasyon düşmeye devam ediyor” dedi ve ekledi: 

Tabii kuru da enflasyonu da her gün elle yazıyoruz, ihracatı zaten ben akşam oturuyorum, 'İhracat arttı' diyorum, cari fazlayı elle yazıyoruz. 

Görmek istemeyenlere, gözleri olup da göremeyenlere, kulakları olup da duyamayanlara yapacak bir şey yok. 

Türkiye'nin bütün bu saldırılara rağmen bu performansı daha iyiye gidiyor.


Üç kamu bankasının istihdam kredisi başladı 

Ekonomideki türbülansın işsizlikte artışa neden olduğunu belirten Albayrak, "Reel sektör öncelikli yeni dönem politikalarımızla birlikte işsizlikle mücadeleye destek sağlamayı amaçlıyoruz. İşte bugün, istihdama katkı sağlamak adına 3 kamu bankamızla istihdam odaklı kredi paketini devreye alıyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Albayrak’ın açıklamasına göre söz konusu kredi, belirlenen sektörlere, istihdam yoğun sektörlerde istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara verilecek. 

İki yıla varan anapara ödemesiz, beş yıla kadar vade içinde, düşük maliyetli, uzun vadeli işletme kredisi kullandırmasıyla birlikte dört yeni ürün hayata geçecek. 

Kurumsal ticari kredilerde faiz düşüyor 

Bakan Albayrak’ın açıklamasına göre kamu bankaları, 1 Kasım itibariyle kredi derecelendirmelerine göre, yüzde 13 ile yüzde 15,50 aralığında uyguladıkları kurumsal kredi faiz oranlarını, 200 baz puan indirerek yüzde 11 ile yüzde 13,50 arasına çekecekler. 

Albayrak, bu oranların Nisan 2014’ten bu yana en düşük ticari kredi faiz oranı olduğunu söyledi. 

Üç yıl sonra yüzde 5'in altında enflasyon

Hazine ve Maliye Bakanı, 30 Eylül’de açıkladığı, 2020-2022 yılları arasını kapsayan Yeni Ekonomi Programı ile üç yılın sonunda enflasyonun yüzde 5 altına gerileyeceğini söyledi. 

Berat Albayrak şunları söyledi: 

Önümüzdeki dönemde, para ve maliye politikalarının güçlü eşgüdümü, mal ve hizmet pazarlarında rekabet ve verimliliği artıracak yapısal reformlarla birlikte enflasyonda tek haneleri kalıcı hale getirecek, hedeflerimize ilerleyeceğiz. 'Dengelenme dönemi' diyerek bir ideali paylaştık.

İthalata ve iç tüketime dayalı bir modelden, ihracat ve katma değerli ürün üretimini önceleyen bir modele geçiş irademizi ortaya koyduk.


Albayrak, 2020 enflasyonunu yüzde 8,5, 2021 enflasyonunu yüzde 6, 2022 enflasyonunu ise yüzde 4,9 olarak hedeflediklerini açıklamıştı.


AA 
 

DAHA FAZLA HABER OKU