Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 12

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, TCMB'nin İstanbul'daki binasında "Enflasyon Raporu 2019-IV Bilgilendirme Toplantısı" düzenledi

Fotoğraf: AA

Merkez Bankası Başkanı Uysal, "2019 yıl sonunda enflasyonun yüzde 12 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Böylece yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 13,9'dan yüzde 12'ye revize edilmiş olundu.

"Kademeli iyileşme devam edecek" diye konuşan Uysal, 2020 enflasyon tahmininin yüzde 8,2 olarak korunduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

​Para politikasına yönelik mesaj veren Uysal, "Para politikasında önemli bir alanı kullandığımızı vurgulamak isterim" dedi.

Uysal, Türkiye'de kredi mevduat faizleri belirgin ​olarak ​geriledi​ğini,​ kredi büyümesi​nin​ hız kazandı​ğını ileri sürdü.

​"​Enflasyondaki düşüş eğilimi ile birlikte ekonomideki kademeli toparlanma sürecek" diye konuşan Uysal,​ ​y​atırımlar​ın​ zayıf seyrini koru​duğunu​, net ihracatın büyümeye katkısının azalarak devam edeceğini öngör​düklerini söyledi.

T​icaretin az da olsa ivmelendiğini öne süren Uysal, ​​​​TÜFE'nin ekim ayında da tek hanede kalacağını, son iki ayda ters baz etkisiyle bir miktar yükseleceğini öngörü​ldüğünü belirtti​:

Yıllık enflasyondaki düşüş ana alt gruplara yayılırken sürükleyici temel mal ve gıda grupları oldu.​​

"Para politikasında önemli bir alanı kullandık"

Para politikası duruşu dezenflasyon politikasıyla uyumlu. Para politikasında önemli bir alanı kullandığımızı vurgulamak isterim. Enflasyonu en yakın zamanda tek haneye düşürmeye odaklandık. Zorunlu karşılık başta olmak üzere araç setini etkin kullandık. Orta uzun vadede sağlıklı büyümeye katkı sağlayarak fiyat istikrarını destekleyeceğini öngörüyoruz. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU