300 milyon insanın yaşadığı kıyılar su altında kalacak

Küresel ısınma nedeniyle yükselen deniz suları, 2050 yılına kadar, kıyı kesimlerinde yaşayan 300 milyon kişiyi evsiz bırakacak. Mısır'ın İskenderiye ve Irak'ın Basra kentlerinin büyük bölümü ile Güney Vietnam sular altında kalacak

Fotoğraf: Reuters

Nature Communications'da yayımlanan araştırmaya göre, deniz suyu seviyesindeki yükselme, kıyı kesiminde yaşayan 300 milyon kişiyi tehdit ediyor.

Araştırmada, artmaya devam eden sera gazı emisyonu kontrol altında tutulmadığı takdirde 2100 yılında bu sayının iki katını aşarak 630 milyonu bulacağı belirtildi.

Birçok kent deniz olacak

Çalışmada ayrıca yükselen deniz suyu seviyesinden etkilenebilecek 300 milyon kişinin 237 milyonunun Asya'da yaşadığı aktarıldı. Buna göre, 30 yıl içinde Hindistan'ın Mumbai, Çin'in Şangay ve Tayland'ın Bangkok kentlerinin de aralarında olduğu kıyı şehirlerinin sular altında kalma ihtimalleri var.

Uzmanlar 2050 yılında Mısır'ın İskenderiye ve Irak'ın Basra kentlerinin büyük bölümünün, Vietnam'ın da 20 milyondan fazla nüfuslu Güney Vietnam bölgesinin tamamen sular altında kalacağı, ülke içinde yer değiştirmelere hazırlıklı olunması gerektiği uyarısında bulundu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU