Hakan Atilla atamasını desteklemeyen EBRD, Borsa İstanbul’daki yüzde 10 payını satmaya hazırlanıyor

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, hissedarı olduğu Borsa İstanbul'a Hakan Atilla'nın Genel Müdür olarak atanmasına karşı çıkmıştı

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, 21 Ekim'de Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü görevine getirilmişti/ Fotoğraf: AA

Reuters’ın iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Borsa İstanbul'da sahip olduğu yüzde 10 hisseyi en kısa sürede satmak istediğini Türk yetkililere bildirdi.

Bu kaynaklardan biri gerekçe olarak, Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atanmasını gösterdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakan Atilla, 21 Ekim’de Borsa İstanbul Genel Müdürlüğüne getirilmiş, EBRD ise 23 Ekim’de yaptığı açıklamada "Bize danışılmadı. Bu atamayı desteklemiyoruz ve bu konuda Türk yetkililerle görüşeceğiz. Yatırımdan çıkış hakkına sahibiz" ifadelerini kullanmıştı. 

EBRD, Borsa İstanbul'daki yüzde 10'luk hissesi ile Türkiye Varlık Fonu'ndan sonra ikinci en büyük hissedar konumunda. Kurum, söz konusu payı Aralık 2015’te satın almıştı. 

ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'de hüküm giyen Hakan Atilla, tahliye olduktan sonra geçen hafta Borsa İstanbul'a genel müdür olarak atandı. Borsa İstanbul'un ikinci büyük hissedarı olan EBRD karara itiraz etmişti.

Hakan Atilla, 23 Mart 2017 tarihinde ABD’ye Halkbank adına görevli olarak gelmesinin ardından Reza Zarrab'ın tanıklık yaptığı davada tutuklu yargılandı.

Atilla, davada 32 ay hapis cezasını tamamlamasının ardından 24 Temmuz 2019'da Türkiye'ye döndü.


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU