Lavrov: Şam’daki yönetim Suriye’de Türklerin askeri varlığını onayladı

Amerikan askerlerinin Suriye’deki petrol sahalarını korumak için kalması gerektiğine dair açıklamalara tepki gösteren Lavrov, Rusya, Türkiye ve İran’ın bu ülkedeki askeri varlıklarının rejim tarafından kabul edildiğini söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanlığı Cevad Zarif’le Cenevre’de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında ABD’ye sert eleştiriler yöneltti.

ABD Başkanı Donald Trump, 27 Ekim’de yaptığı açıklamayla IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin öldüğünü duyurmuş, Amerikan askerlerinin Suriye’de kalıp kalmayacağına dair soruyaysa, “Sadece petrolü muhafaza etmek için orada olacağız” yanıtını vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lavrov, Cenevre’deki görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında ABD’nin bu hamlesine dair itirazlarını dile getirdi.

TASS ajansının haberine göre, Amerikan askerlerinin Suriye’deki petrol sahalarını korumak için bu ülkede olmasının gerektiğine dair açıklamalara tepki gösteren Lavrov, ABD’nin ve onun öncülüğündeki diğer koalisyon ülkelerinin Suriye’deki varlığının meşru olmadığını ve bu ülkelerin eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Suriye’deki petrol sahalarını IŞİD militanlarından korumanın ABD için bu ülkede kalmanın bahanesi olduğunu belirten Lavrov, “ABD’deki uzmanlar şimdi yaşanan her şeyin nasıl değerlendirileceğine dair bir tartışma başlattı. Görüşlerini belirttiler ve biz de kesinlikle aynı fikirdeyiz. Uluslararası mahkemelerin benzer durumlarda aldığı kararları örnek gösteriyorlar. Bu kararlara göre, egemen devletin izni olmadan bu ülkenin sahip olduğu doğal kaynakları sömürmek yasa dışıdır” dedi.

Ülkesinin de aynı yaklaşımı paylaştığını kaydeden Lavrov, “Amerikalı meslektaşlarımız pozisyonumuzu gayet iyi biliyor. Bu duruşu muhafaza etmeyi sürdüreceğiz” diye ekledi.

 

 

Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığının Suriye hükümeti tarafından onaylandığını vurgulayan Lavrov şunları kaydetti:

Soçi mutabakatları -hem geçen yılki İdlib anlaşması hem de 22 Ekim’de Suriye-Türkiye sınırıyla ilgili anlaşma- Şam’daki yönetimce, bizzat Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından ve aynı zamanda Kürtler tarafından onaylandı. Bu durum, barışçıl bir hedefe ulaşmak ve Suriye'nin egemenliğiyle toprak bütünlüğünü sağlamak amacıyla hareket etmemizden kaynaklanıyor. ABD'nin (Suriye) sınırdaki eylemlerine dair benzer değerlendirmeler olduğunu hatırlamıyorum.

“Amerikan birliklerinin Suriye’deki yasa dışı varlıkları, Rusya, İran ve Türkiye’nin askeri varlıklarından çok farklı” diyen Lavrov, “Suriye’deki petrol sahalarını ‘koruma’ zorunluluğuna dair açıklamalara bakarsak, bunlar daha çok bu sahaları Suriye Arap Cumhuriyeti’nden ‘korumak’ gibi görünüyor” diye konuştu.

Russia Today ise haberinde, Lavrov’un ABD’nin Suriye’deki petrol sahalarını korumak için asker gönderme planını “küstah” bir tutum olarak değerlendirdiğini belirtti.

Lavrov, “Suriye’nin petrol zenginliklerini korumak için ABD varlığının gerekli olduğu şeklindeki ifadeler küstah ve kibirli bir açıklama. Sonunda anlaşılıyor ki bu sahalar Suriye’nin kendisinden korunuyor” dedi.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU