ABD ziyareti ile ilgili Erdoğan: Henüz kararımı vermedim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı, 13 Kasım'da planlanan ABD ziyareti ile ilgili "Henüz karar vermedim, soru işaretleri var" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu. 

Barış Pınarı Harekatı, güvenli bölge, Rusya ile ortak devriye, Batı ülkelerinin tutumu ve son olarak ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen yasa tasarısını gündemine taşıyan Erdoğan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Cumhurbaşkanı,  13 Kasım'da yapılması planlanan ABD ziyaretiyle ilgili sorulan soruya “Henüz kararımı vermedim ama soru işaretleri var" yanıtını verdi. 

Bu hafta içerisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşmesinin olup olmayacağı sorusunu Erdoğan, "Her an olabilir. Gelişmelere göre" ifadeleriyle cevapladı. 

Erdoğan, grup toplantısındaki konuşmasında, Rusya ile varılan 10 maddelik mutabakat kapsamında YPG’den arındırılan 30 kilometre derinlikteki bölgede cuma günü yapılacak ortak devriye ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 

Erdoğan, söz konusu bölgenin terör unsurlarından temizlenmemesi ve saldırıların sürmesi durumunda Türkiye’nin bir harekât gerçekleştirme hakkı olduğunu vurguladı: 

Ruslarla vardığımız 150 saatlik mutabakatın süresi dün akşam saat 18:00’da doldu. 

Dün heyetlerimiz arasında yapılan görüşmelerde Rusya tarafı bize, Tel Rıfat, Münbiç ve Fırat’ın doğusundaki bölgelerden 34 bin terör örgütü mensubunun üzerlerindeki 3 bin 260 ağır silahla birlikte 30 kilometrelik hattın dışına çıktığını ifade etmişlerdir. 

Her ne kadar, bizim elimizdeki bilgiler, bu konuda henüz tam manasıyla başarılı olunamadığına işaret ediyorsa da sahadaki tespitlerimizin ardından kendilerine gereken cevabı vereceğiz. 

Bu kapsamda cuma günü Rusya’yla ortak devriye çalışmasını başlatıyoruz. 

Terör örgütü mensuplarının 30 kilometrelik alanın dışına çıkartılamadığını görürsek veya her nereden olursa olsun saldırılar sürerse kendi harekâtımızı gerçekleştirme hakkımızı saklı tutuyoruz. 


Erdoğan, grup toplantısının ardından gazetecilerin "Barış Pınarı Harekatı kapsamında B ve C planları nelerdir?" şeklindeki soruyu da "Şu anda A planını uyguluyoruz. Bu devriyeler vesaire filan, bunlar devam edecek. Bu devriyelerden sonra arazideki bütün gelişmelere göre de nerede ne gibi adımlar atılması gerekiyor? İşte Ayn El Arab'da, Münbiç'te beklenenler eğer yerine getirilmiyorsa buralarda B planına, C planına geçebiliriz" diyerek yanıtlamıştı. 

ABD Temsilciler Meclisi'nin "soykırım" kararı

ABD Temsilciler Meclisi'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesi ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu atılan adımın hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Bunu tanımıyoruz. Kendileri çalıp, kendileri oynuyor" değerlendirmesini yaptı. 

Barış Pınarı Harekatı’nın özellikle Amerika’da diplomatik ilişkiler düzeyinde değil, iç politikada da çok ciddi sonuçlar doğurmaya başladığını görüyoruz. Buna, dün gece Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarılarıyla hep beraber şahit olduk. 

Bu tasarılardan biri sözde Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili. 

Buradan Amerikan kamuoyuna ve tüm dünyaya sesleniyorum. Bu atılan adımın hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Bunu tanımıyoruz. 

Açık konuşmak gerekirse, kendi dilimizle buna cevap verelim: Kendileri çalıp, kendileri oynuyor. 

Biz yıllarca bu işin tarihçilerin işi olduğunu söyledik. Bu iş, arkeologların işi. Görevlendirelim, heyetleri oluşturalım. Onlar bu çalışmayı yapsınlar. Bu işe bir siyaset gömleği geçirilmesin. Bütün bu çalışmalar yapıldıktan sonra, siyasetçiler masaya otursunlar ondan sonra da bunun adını koyalım. Biz, arşivlerimizi açtık. Arşivlerimiz de 1 milyonun üzerinde belge var. Ermeniler, bugüne kadar herhangi bir arşiv sunamadılar. Yok ki sunsunlar… 


"Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Suçlusun suçlusun diyerek de bizi suçlayamazlar" diyen Erdoğan ASALA örgütünün gerçekleştirdiği eylemleri hatırlattı:   

Amerika’ya sesleniyorum: 1970’li ve 1980’li yıllarda ASALA, 21 farklı ülkede Türk büyükelçiliklerine ve temsilciliklerine 100’den fazla silahlı saldırı gerçekleştirdi, bundan haberiniz var mı? Saldırılarda 40’ın üzerinde temsilcimiz ve diplomatımız şehit oldu, bundan haberiniz var mı?

Bizim inancımızda soykırım kesinlikle yasaktır. Buradaki bir tehcir olayını “soykırım” olarak ifade edenler, kendilerince bir suçlu aramanın gayreti içerisindeler. 

Böyle bir ithamı milletimize yapılmış en büyük hakaret addederiz. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU