Avustralya'daki orman yangını yüzlerce koalayı öldürdü

Avustralya'da 2 bin hektar ormanlık alanı kül eden yangında yüzlerce koalanın öldüğü sanılıyor. Port Macquarie Koala Hastanesi Müdürü Sue Ashton, yetkililerden bir an önce koalalar için kurtarma çalışmalarına izin vermesini istedi

Fotoğraf: Reuters

Avustralya’nın New South Wales eyaletinde yaklaşık 2 bin hektar ormanlık alanın kül olmasına yol açan yangında yüzlerce koalanın öldüğü sanılıyor.

Kurtarma çalışmaları bir an önce başlamalı

Kolaları kurtarma ekibinden Cheyne Flanagan, yangının binlerce koalanın yaşadığı bölgeye ulaştığı ve çok sayıda koalanın ölümüne neden olduğunun sanıldığını söyledi. Yangında zarar gören alanın üçte ikisinin koalaların doğal yaşam alanları olduğunu belirten Port Macquarie Koala Hastanesi Müdürü Sue Ashtona, yetkililerden, koalalar için kurtarma çalışmalarına bir an önce izin vermesini istedi.

Yangının devam etmesi sebebiyle kaç koalanın öldüğü belirlenemezken, kurtarma ekibinden bir uzman olayı "ulusal trajedi" olarak tanımladı. 

indir (2).jpg
2009'da bir orman yangınından kurtarılan ve Sam adı verilen koala tedavi edildiği klinikte 6 ay sonra hayatını kaybetmişti / Fotoğraf: Reuters

 

Savunmasız canlı sınıfında

Avustralya'da koala sayısı, doğal yaşam alanlarının kaybı, iklim değişikliği ve köpek saldırıları gibi nedenler yüzünden gittikçe azalıyor. İstatistiklere göre, koruma alanları dışındaki doğal ortamlarda sadece 40 bin koala yaşıyor. Sadece okaliptüs yaprakları yiyerek ağaçlarda yaşayan koalalar, Avustralya Çevre Bakanlığı tarafından "savunmasız canlılar" sınıfında görülüyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU