WhatsApp’tan İsrailli siber gözetim firmasına casusluk suçlaması: 20 ülkede bin 400 kişiyi izlediler

Telefonlarının takip edildiği öne sürülen kullanıcılar arasında diplomatlar, siyasi muhalifler, gazeteciler ve üst düzey hükümet yetkililerinin de olduğu belirtiliyor

NSO Group adlı firmanın, kötü amaçlı yazılımlar üzerinden kullanıcıların cihazlarına sızdığı ileri sürülüyor (AFP)

WhatsApp, 4 kıtada yaklaşık bin 400 kullanıcının telefonlarına sızarak “casusluk hizmetlerine yardım etmekle” suçladığı İsrailli siber gözetim firması NSO Group hakkında dava açtı.

Sosyal iletişim ağının ABD'nin San Francisco kentinde federal bir mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, WhatsApp’ın izlendiğini iddia ettiği kullanıcılar arasında diplomatlar, siyasi muhalifler, gazeteciler ve üst düzey hükümet yetkililerinin de olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters, kullanıcıların telefonlarına sızıldığı ifade edilen 20 ülke arasında şimdiye dek Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in tespit edildiğini aktardı.

WhatsApp hedef alınan kişiler arasında 100 sivil toplum üyesinin bulunduğunu belirtirken, casusluk faaliyetini “apaçık bir suistimal yapısı” olarak niteledi.

Firma, saldırının arkasındaki kişlerin çok sayıda kullanıcının mobil cihazlarına kötü amaçlı yazılım göndermek için görüntülü arama sistemini kullandığını ifade etti.

Söz konusu yazılımın NSO’nun müşterilerinin -bunların hükümetler ve istihbarat örgütleri olduğu söyleniyor- telefon sahiplerini gizlice takip etmesine ve bu kişilerin dijital hayatlarını resmi incelemeye açmasına imkan tanıdığı kaydedildi.

Telefonu hacklenen söz konusu kullanıcılarının özel mesajla bilgilendirildiğini açıklayan WhatsApp yetkilileri, NSO Group’un “kendi servislerini kullanmasının kalıcı olarak yasaklanmasını” talep ettiklerini bildirdi.

Açıklamada, "Dünyanın neresinde olursa olsun, insanların bireysel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmemesinden emin olmak için siber silahların yasal olarak güçlü bir şekilde denetlenmesi gerekir” ifadelerine yer verildi.

 

 

Televizyoncular ve önde gelen kadın isimler de listede

Telefon korsanlığını araştırmak için WhatsApp'la birlikte çalışan Toronto Üniversitesi siber güvenlik araştırma laboratuarı olan Citizen Lab, Reuters'a yaptığı açıklamada, hedefteki kişiler arasında yakından tanınan televizyoncular, kamuoyunda önde gelen ve internette nefret kampanyalarına maruz kalmış kadınlar ve "suikast girişimleri ve şiddet tehditleriyle" karşı karşıya gelmiş kişiler olduğunu söyledi. 

Bununla birikte ne Citizen Lab ne de WhatsApp hedefteki kişilerin isimlerini paylaştı.

İsrailli firma iddiaları yalanladı: Sadece teknoloji sunuyoruz

İddiaları yalanlayan NSO Group firmasıysa yaptığı açıklamada, “Bugün dile getirilen iddialara, mümkün olan en kuvvetli ifadelerle itiraz ediyoruz. Bunlarla güçlü bir biçimde mücadele edeceğiz. NSO’nun tek amacı, yetkili hükümet istihbaratına ve kolluk güçlerine terörle ve ciddi suçlarla mücadelelerinde yardım etmek için teknoloji hizmeti sunmaktır” ifadelerini kullandı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU